Zašto se pojavljuje P0016?

Glavni senzor za bilo koji sustav ubrizgavanja je senzor položaja radilice (DPKV), budući da vam omogućuje da odredite samu činjenicu rotacije radilice, izračunate brzinu motora i postavite trenutke rada mlaznica i sustava paljenja s visokim točnost. Međutim, u četverotaktnom motoru jedan potpuni ciklus cilindra odvija se u dva okretaja – to jest, bez faziranja, ubrizgavanje i paljenje će jednom raditi "u praznom hodu".

pogreška P0016

Za precizno faziranje ubrizgavanja i paljenja koristi se senzor položaja bregastog vratila (DPRV) koji daje jedan impuls (rjeđe niz impulsa) po okretu bregastog vratila, odnosno samo dva okretaja radilice. Istodobno, sustav samodijagnoze također radi: ECU za ubrizgavanje, "znajući" u kojoj točki u odnosu na senzor radilice pulsira, puls bi trebao doći iz DPRV-a, ocjenjuje zdravlje motora i sustava ubrizgavanja.

To se može vidjeti na oscilogramu, gdje su impulsi iz DPKV i DPRV postavljeni jedan nasuprot drugog.

impulsi iz senzora položaja radilice i senzora položaja bregastog vratila

Ovdje je oscilogram senzora položaja radilice ucrtan žutom bojom, svaki vrh na njemu je još jedan krunski zub na zamašnjaku ili na remenici, pauza s oštrim rafalima je preskakanje zuba, kojim ECU za ubrizgavanje prati referentnu točku. Prolaz se nalazi na strogo određenoj udaljenosti od gornje mrtve točke prvog cilindra. Bijeli su pak impulsi sa senzora položaja bregastog vratila, a jasno je vidljivo da su na ovom motoru sinkronizirani s rotacijom radilice, ali dolaze sa preskakom pri svakom drugom okretu radilice.

Ako impuls iz DPRV-a stigne u trenutku izvan projektiranja nekoliko okretaja zaredom, u ECU memoriji se bilježi pogreška P0016 – neusklađenost signala (nesinkroniziranih) senzora položaja radilice i bregastog vratila.

Još nešto korisno za vas:

  • Glavni simptomi kvara senzora brzine u praznom hodu na VAZ-2110
  • Auto se pali i gasi nakon nekoliko sekundi
  • Renault Logan plutajući u praznom hodu

Samodijagnoza uzroka

Najvjerojatniji uzrok desinhronizacije je fizički odmak bregastog vratila u odnosu na radilicu. Na primjer, postupak usluge usmjerene dijagnoze Peugeot/Citroen izravno ukazuje na potrebu provjere napetosti bruto lanca po njegovom maksimalnom probijanju kada je otkrivena ova pogreška.

Odstupanje markera nije nužno zbog trošenja lanca. Nenormalno savijanje i, sukladno tome, "nalet" osovina može biti posljedica kvara zatezača ili istrošenosti cipela.

Na motorima s pogonom na razvodni remen, remen se rijetko izvlači na zamjetnu duljinu, vjerojatnije je da će preskočiti jedan zub. U svakom slučaju, prvo što trebate učiniti je provjeriti ispravnu ugradnju vremenskih oznaka i napetost njegovog pogona. Ako je motor "bez ključa", odnosno nema oznaka na njemu, a osovine su fiksirane prilikom sastavljanja razvodnog pogona u strogo definiranom položaju s posebnim uređajima, morat ćete kontaktirati servis za provjeru.

Mogući uzrok desinhronizacije također je moguć zbog raslojavanja prigušivača remenice radilice koji se koristi na VAZ-ovima s prednjim pogonom (srećom, velika većina automobila koristi tvrdi referentni prsten na zamašnjaku). Ovdje, s apsolutno ispravno izloženim vremenom, sama kruna senzora položaja radilice može "ostaviti" pod utjecajem opterećenja iz kliničke pojaseve pogona pomoćnog jedinice. Nakon što je ispao remen alternatora, pokušajte protresti krunu – ruka ga ne bi trebala pomicati na bilo koji vidljiv način, inače zamijenite remenicu.

Oznake također mogu "puzati" zbog kvara sustava kontrole faze, o čemu smo već pisali u članku o dijagnosticiranju pogreške P0011.

Ne zaboravite na čisto električne razloge, zbog kojih ECU za ubrizgavanje može vidjeti "pogrešne" impulse iz senzora položaja bregastog vratila. Prije svega obratite pozornost na kontakte senzora i kontakte za odziv konektora: oksidacija ili labav kontakt značajno će izobličiti signal, a kada motor radi pod utjecajem vibracija, to će dovesti do pojave slučajnih impulsa koje ECU prepoznaje neispravan rad DPRV-a.

Sam senzor položaja bregastog vratila ne može se temeljiti samo na Hallovom efektu (izlaz je striktno pravokutni signal, kao u valnog oblika iznad) – ponekad se koriste i induktivni senzori. Obrada signala od njih je teža, više i osjetljivost na pogreške. Na primjer, ove impulse manje amplitude (zbog radijalne zračnosti bregastog vratila) ECU možda više ne "vidi".

amplituda senzora bregastog vratila na osciloskopu

U "kućnim uvjetima", bez osciloskopa pri ruci, teško je procijeniti rad senzora bregastog vratila, najpovoljniji način je ugradnja poznatog. Ali to je prvenstveno relevantno za domaće automobile – senzori su jeftini i prodaju se u bilo kojoj specijaliziranoj trgovini. Kod stranih automobila još je jeftinije kontaktirati dijagnostičara, a ne gubiti vrijeme na naručivanje senzora koji možda nije potreban.

Je li moguće voziti s greškom P0016?

Budući da češće pojavljivanje pogreške P0016 ukazuje na probleme s vremenskim pogonom koji su započeli, vrlo je nepoželjno voziti se s njim prije dijagnoze. U ekstremnim slučajevima dopuštena je glatka vožnja bez naglog povećanja i smanjenja brzine. Naprednica lanca ili skakanje pojasa može dovesti do ozbiljnog popravka, što je naredba veličine skuplji od privlačnosti kompetentnog dijagnostičara, ako niste u mogućnosti provjeriti sami.