Povećana potrošnja ulja u motoru: simptomi i uzroci

Sadržaj

 1. Zašto motor počinje jesti tvrdo ulje?
 2. Glavni uzroci ulja ulja
 3. jedan. Problemi s radom grupe cilindra-klipa
 4. 2. Problemi s glavom bloka cilindra i nošenjem klipnih prstenova
 5. 3. Problem s ventilima ili kanalima ventilacijskog sustava radilice
 6. 4. Problem s trošenjem manžeta, brtvila i brtvila
 7. 5. Ulje neprimjerene viskoznosti
 8. Uzroci povećane potrošnje nafte u nedostatku dima

Većina vozača tijekom rada vozila nalazi se s problemom povećane potrošnje nafte. Razlozi takvog ponašanja motora mogu biti različiti. Ispod je pitanje koje okolnosti uzrokuju "zhora" nafte i kako spriječiti remont jedinice za napajanje.

ulje koje se izlijeva u motor

Zašto motor počinje jesti tvrdo ulje?

Trebali biste započeti s činjenicom da među motorima za unutarnje izgaranje nema nikoga koji ne bi konzumirali ulje tijekom rada. Ova je okolnost postavljena u načelu njihovih postupaka, a automobilisti mogu samo podnijeti njega. Čak će i motor instaliran u prodavaonici automobila koji je upravo napustio zastupstvo u automobilu potrošit će malu količinu nafte. No kako se kilometraža automobila povećava, parametar potrošnje nafte samo će se povećavati. Novi motor u standardnom gradskom automobilu za trčanje od sedam tisuća kilometara u prosjeku ne troši više od 100 grama maziva.

Moguće je odrediti prirodu prekomjerne potrošnje od strane naftnog motora intenzitetom problema. Jedinica za napajanje može "jesti" podmazivanje:

 • U malim količinama, malo premašuje normu koju je proizvođač odredio;
 • u značajnom prelasku norme volumena;
 • s zavidnom postojanošću i u istoj količini;
 • razdoblja: Potrošnja će biti unutar norme, a zatim će je premašiti.

Glavni uzroci ulja ulja

Razlozi koji utječu na povećanu potrošnju motornog ulja mogu biti nekoliko. Stoga biste se trebali detaljno upoznati i razumjeti ih.

jedan. Problemi s radom grupe cilindra-klipa

Često je osnova problema s povećanom potrošnjom maziva ožalošeno stanje cilindara, klipova i njihovih prstenova. Ako motor radi, kada vrijednost radne temperature dosegne jaz između zidova cilindra i klipa, postaje minimalan. U skladu s tim, prstenovi će se uklopiti najviše blizu cilindara. Tijekom rada automobila, cilindar mijenja svoj oblik. Na mjestu gdje se postiže granična vrijednost linearne brzine klipa, to jest, u sredini, promjer cilindra postupno će se povećavati. Zbog bočnog opterećenja koje dolazi iz spojnih šipki, habanje će biti neujednačeno. Dakle, cilindar postaje oblik ovalnog luka. S takvom deformacijom, prsten koji trošimo i gubimo priliku da pratite oblik zidova cilindara.

Spušteni prstenovi

U slučaju značajnog propadanja u klipnom sustavu, povećavaju se praznine smještene između zida cilindra i maskiranih prstenova (prstenovi za postavljanje). Iz tog razloga, prsten ne vozi u potpunosti ulje, a tekućina ostaje na zidovima. Čim mazivo padne u komoru za izgaranje, postaje crni dim i izlazi pomoću ispušnog sustava. Ti procesi postaju razlog što su vozila s istrošenim motorima tako "dimljena".

Crni dim iz ispušne cijevi automobila

Visoku potrošnju motornih podmazivanja može biti popraćena ne samo crnim, već i plavim ispušnim plinovima. Da budemo sigurni upravo u razlogu fenomena koji se skriva iza povećanog podmazivanja, vrijedi koristiti analizator plina. Postoji i narodna metoda provjere, koja se sastoji u pokrivanju u kratkom vremenu ispušnu cijev čistim listovima papira. Prisutnost masnih mrlja na papiru u ispušnim plinovima ukazuje na prisutnost ulja.

Plavi dim iz ispušne cijevi

Da biste ušli u komoru za izgaranje i izašli iz nje s crnim dimom, ulje može čak i zbog nošenja detalja u paru trenja koji se sastoji od ventila i njegovog vodiča. Tijekom trajnog rada stroja događa se povećanje igre za povrat u mjestu slijetanja. Nadalje, ovaj će dio slomiti kutiju za nadjev, koja uključuje kapu s uljem koja sakuplja višak ulja.

Ako se u motor postavi blok izrađen od aluminija, tada će započeti s stalnim pregrijavanjem motora, postupak upozorenja o bloku cilindra započet će. To će uzrokovati povećanu potrošnju podmazivanja od strane jedinice za napajanje.

Najneugodnije situacije kada ulje Zhor postane uočljiv vlasniku automobila je ozbiljno oštećenje grupe s jastukom cilindra. Oni uključuju, na primjer, rafali prsten.

2. Problemi s glavom bloka cilindra i nošenjem klipnih prstenova

Povratak ventila

Jedino problematično mjesto u dobrom motoru, kroz koji mazivo uspijeva ući u komoru za izgaranje, su vodiči za ventile. Da bi ovaj par trenja normalno funkcionirao, trebalo bi mu osigurati naftu, čak i unatoč činjenici da moderna čahura brončanih ili Cermeta mogu funkcionirati s malom količinom fluida za mazivo. Ograničenje količine nafte koja ostaje na stabljici ventila vrši naftu kapeta. Ali ti strukturni elementi tijekom vremena također su podložni nošenju. Rezultat je glatko povećanje količine podmazivanja koja ostaje na ventilima. A ako je ova značajka na izlaznom ventilu gotovo nevidljiva, tada iz uljanog ventila višak ulja vrlo brzo odnese zrak u komoru za izgaranje.

Glavni simptom trošenja kape za naftnicu je povećanje dima tijekom produženja. To je zbog činjenice da se gas prigušivača pri povećanju brzine zatvara. U ovom je slučaju vrijednost vakuuma u usisnom razvodniku na maksimalnoj granici. Prema tome, ulje će se u doslovnom smislu te riječi usisati kroz vodiče do cilindra. Ako ne obraćate pažnju na problem, dogodit će se amortizatori i pojava poprečnog povratnog ventila. Ali ovaj problem neće pomoći u rješavanju čak ni zamjene novim kapicama nafte -.

Također će vas zanimati:

 • Kako odvrnuti filter za ulje s improviziranim uređajima
 • Kako neovisno provjeriti razinu nafte u motoru?
 • Zašto brzina pada prilikom kočenja i stroj se zaustavlja?

Među razlozima povećanog trošenja kapica i prstenova za ulje, odabiremo:

 • velika kilometraža;
 • stalno pregrijavanje jedinice za napajanje;
 • pogrešno odabrana viskoznost ili vrsta podmazivanja;
 • pogrešno odabrani aditivi;
 • Stalna golotinja;
 • svakodnevna upotreba motora s maksimalnom snagom;
 • Počevši od hladnoće.

3. Problem s ventilima ili kanalima ventilacijskog sustava radilice

Glavni zadatak ventilacijskog sustava radilice je održavanje smanjene razine tlaka u njemu. To je jedini način da se smanji propuštanje podmazivanja kroz brtvu. Tako da klip prstenovi mogu ispravno funkcionirati, tlak plinova radilice trebao bi biti određene vrijednosti. Prekomjerni pritisak dodjeljuje se posebnom bypass ventilu. Kad ne uspije, na primjer, zbog zaustavljanja ili zagađenja čađe, vrijednost tlaka će se povećati, a teško će se ukloniti mazivo sa zidova s ​​prethodnom učinkovitošću klipnim prstenima. To postaje razlog povećanja.

4. Problem s trošenjem manžeta, brtvila i brtvila

Teče brtvu ulja radilice

Vrijedno je započeti s najjednostavnijim i jeftinijim problemom, skrivajući se u curenju radilice. Navedeni nedostatak vlasnik automobila lako otkriva nakon noćnog parkirališta. Ako se ispod automobila nalazi lokva ili čak mali maslac, tada motorist hitno mora zamijeniti brtvu ulja. Pored toga, vizualni pregled odjeljka motora pomoći će u prepoznavanju problema. U prisutnosti tragova ulja, možemo zaključiti o trošenju rubova na brtvi ulja radilice. Postoji puno razloga za takav nedostatak. Međutim, najčešće je operativno nošenje. S vremenom se materijal omentuma, odnosno guma, jednostavno odnosi. Tako se pojavljuje curenje. Razlog može biti upotreba agresivne kemije.

Problem postavljanja bloka cilindra. Takav nedostatak nije povezan s operativnim habanjem ili uporabom podmazanja lošeg kvaliteta. Problem leži bilo u pregrijavanju motora ili u vijcima snage koji nisu uvijeni do krajnjih granica. Zbog toga brtva gubi svojstva i počinje curiti. Nije vrijedno zanemariti nedostatak koji se razmatra, jer može uzrokovati hidraulički utjecaj ili ometanje motora. Ako postoji problem, motorist mora promijeniti brtvu.

Problem s polaganjem u uljnom filtru. U većini slučajeva, ovaj se fenomen može susresti pri korištenju filtra loših kvaliteta ili s nepoštenim pristupom radu auto mehanike. Za uklanjanje oštećenja pomoći će zamijeniti dio ili ga pretvoriti u gustu fit.

Problem s kapicama za izbijanje ulja. Takav nedostatak češće utječe na povećanje protoka motoričkog ulja. Kape se nalaze u gornjem dijelu glave jedinice za napajanje. Uvijek postoji visoka temperatura, a tijekom pregrijavanja njegova vrijednost dostiže kritičnu granicu, što postaje razlog pojave curenja.

5. Ulje neprimjerene viskoznosti

U vezi s neprestanim pooštravanjem okolišnih potreba, proizvođači automobila moraju se boriti za svaki % kako bi smanjili mehaničke gubitke od strane jedinica za napajanje kako bi smanjili potrošnju goriva i maziva. Što se tiče grupe s cilindricom, to se očitovalo u opremanju motora tankim prstenima koji imaju laganu elastičnost. Takve su akcije pridonijele smanjenju trenja i povećanju radnog vijeka dijela, međutim, zahtijevali su da vozači koriste samo one vrste nafte koje imaju nisku viskoznost.

Što je veća vrijednost parametra viskoznosti maziva, to je jači film ulja na površini dijelova. Kada koristite tekućinu visoke viskoznosti u jedinicama napajanja opremljenim tankim klipnim prstenima, potonji jednostavno ne mogu u potpunosti očistiti mazivo sa zidova. To postaje uzrok ulja ulja, koje je u simptomima vrlo sličan problemima trošenja detalja grupe s jastukom cilindra.

Većina modernih elektroenergetskih jedinica dizajnirana je za upotrebu sintetičkih ulja. Iz tog razloga, upotreba mineralnog podmazivanja u radu motora mineralnog maziva dovest će do smanjenja pokazatelja podmazivanja, stvaranja nasilnika i značajne količine ostataka nafte u komori za izgaranje. Isti će se problemi pojaviti pri korištenju podmaza visoke kvalitete, ali ne i prikladne viskoznosti.

Uzroci povećane potrošnje nafte u nedostatku dima

Glavni razlog naznačenog problema je vidljiva curenja nafte, koje su razmatrane gore. Ali što učiniti u situaciji kada vizualni pregled nije donio rezultate i propuštanja nisu otkrivene? Ne donosite užurbane odluke. Ako motor počne jesti znatno više ulja, onda je curenje. Samo primijetiti da nije tako lako.

Problem može ležati u jednom od sljedećih detalja:

 1. Turbina. Takav strukturni sklop vozila ne samo da mora biti konstantan za mazivo, već se njegovo hlađenje provodi zbog ulja. Ako je osovina snažno istrošena, tada ulje može postupno padati na kotače pumpe i turbine. Prema njemu, juri u ulaz, zatim u komoru za izgaranje, i u posljednjoj fazi svog putovanja ravno u prigušivanje. Rezultat takve rute očituje se crni dim.
 2. Trumbler (distributer paljenja). Kad je jedinica napajanja opremljena takvim uređajem, ulje može lako proviriti kroz brtveni prsten. Da bi se utvrdio problem, bit će potrebno ukloniti poklopac poklopca i provesti vizualnu analizu njegovih komponenti (ako postoji ulje, neće biti moguće ne primijetiti ga).
 3. Mana na utikaču brega. Ovaj je dio instaliran na onim motorima gdje postoje par distribucijskih osovina. Manje često se može naći na jednoj Vala, a zatim samo pod uvjetom da motor nema tramvaj. Ako dođe do oštećenja, ulje će teći kroz brtveni prsten.

Pravovremeno održavanje i pravilan rad vozila bit će ključ niskih troškova za popravak motora i kupnju nafte. Koncept "pravilnog rada" znači umjereni način rada motora. Kada tijekom dnevnih putovanja stalno daju motor velike brzine, prije nego što se potrošnja podmazivanja poveća, neće biti dugo.