Zašto generator ne puni bateriju automobila?

Sadržaj

  1. Dizajn generatora automobila
  2. Mogući uzroci kvara
  3. Nošenje četkica
  4. Litica
  5. Most statora i diodi
  6. Problem s regulatorom releja
  7. Video: Razlog nedostatka punjenja baterije na VAZ 2101 . Kako pronaći

Česti kvar "sustava napajanja" je jednostavan – generator ne daje punjenje ili se "budi" samo pri velikim brzinama. Domaći generatori poznati su po tome i zbog opće niske kvalitete proizvodnje i zbog niza konstruktivnih nedostataka. Suočen s problemom podvige o bateriji, vrijedno je rješavati uzroke problema – koji je slučajno ostao na autocesti s mrtvom baterijom i nedostaje punjenja, potvrđuje da je u ovome malo dobro.

Zloupotrijebljeni generator

Dizajn generatora automobila

Bilo koji generator, s izuzetkom modela izravne struje, stvara višefaznu izmjeničnu struju – tri ili četiri faze, ovisno o snazi. Zašto se takva komplikacija, ako se koristi samo izravna struja u Borseth? Činjenica je da u višenamjenskom generatoru izmjenične struje iznad učinkovitosti, i što je najvažnije, struja se ne uklanja četkicama iz rotiranog rotora, već iz fiksnih namota statora. U skladu s tim, nema problema s izgaranjem kolektora (struja je u njemu mnogo manja od onoga što generator daje), a sam kolektor je lakši – dva prstena, a ne skup izoliranih lamela.

generator
Za pretvaranje višefazne izmjenične struje u konstantu, koristi se diodni most. Barem sadrži nekoliko moćnih dioda u udvostručenom broju faza – oni su zauzeti ispravljanjem struje. Neki generatori imaju dodatne diode koje pružaju relej regulator snage.

Sam relej-regulator već dugo nije prelivan: umjesto elektromehaničkog uređaja za kontrolu generatora, koriste se elektronički krugovi, ali naziv "relej-regulator" već se dobro smjestio iza njega. Oni djeluju na isti način – Promjena struje u navijanju rotora (i magnetskom polje u jezgri), povećavaju ili snižavaju napon na izlazu generatora kako bi ga održali unutar određenih granica od 13,7 V (Old Low – Generatori napajanja) do 14,5 V (moderni generatori dizajnirani za visoku potrošnju energije Bortseeti i ubrzane baterije za punjenje). Moderni generatori više nisu neovisni čvorovi, već su integrirani s kontrolerima na ploči: ECU kontrolira napon u njima, podižući ga nakon pokretanja motora kako bi ubrzao punjenje baterije, a zatim ga smanjio na normu.

Regulator releja hrane provodi se iz vanjske mreže („lada“, većine stranih automobila) i iz samog generatora kroz dodatne diode mosta (vaze pogona na prednjim kotačima). Druga se shema smatra manje pouzdanom, ali ima karakterističnu sposobnost samo-isključivanja zbog zaostale magnetizacije rotora-A generatora koji je promoviran u velike brzine, daje dovoljno struje za regulator radnog releja i doveo ga do načina rada u radnom načinu rada.

Mogući uzroci kvara

Nošenje četkica

Ako generator ne daje punjenje baterije, prvo što dođe do glave na automobilima s dovoljno kilometraže je nošenje četkica. Generatori imaju nekoliko čisto mehaničkih čvorova koji utječu na njegove performanse – a četkice, stalno trljaju na kolektoru, brišu se.

Kako se nosi, kontakt se pogoršava, u skladu s tim, struja također pada u namotavanje rotora. U početku generator daje malo punjenja pri malim brzinama, "buđenje" nakon nagiba, a zatim odbija u potpunosti. Same četke mogu biti i zasebni čvor ili regionalni regulator.Uzroci neispravnosti generatora

Nakon što je uklonio čvor četkice iz generatora, lako možete osjetiti koliko se može produžiti tako da se elastičnost opruga prestane osjetiti – ovo će biti zaostala duljina najdužeg četkica. Imajte na umu da se četke istroše neravnomjerno: sa bočne strane poklopca gdje se akumuliraju prljavština i proizvodi trošenja četkica, četka se brže briše. To je uočljivo i u pogledu žljebova na jednom od prstenova.

Sam utor nije toliko zastrašujući ako je točno obrisan. Ovdje je val sličan, s oštrim promjenama u promjeru – izravni pokazatelj zamjene kontaktnih prstenova ili sklopa rotora.
Na stranim generatorima postoji monoblokska struktura, kada je diodni most, relej-regulator i čvor četkice-jedan cjelina. Zamjena takvog monobloka nije jeftino, a glupo je to učiniti s nošenjem nekih četkica. Stoga su lemljeni, odabiru prikladno od domaćih generatora ili električnih alata.

Litica

U rotoru, osim trošenja kontaktnih prstenova, malo je vjerojatnih uzroka kvara – relativno male struje ne dopuštaju da namotavanje sagorijeva, žice na spoju s kolekcionarom imaju veću vjerojatnost. Rotor provjerava ispitivač: prvo se mjeri otpor između kolekcionarnih prstenova, zatim između prstenova i "mase". U prvom slučaju otpor je nekoliko ohma, u drugom – "beskrajno" (nema kratkog spoja namota na kućištu).Generator ne daje punjenje

Most statora i diodi

Drugi od razloga zašto generator ne daje punjenje su najnapredniji čvorovi: Stator i diodni most. Tijekom stalnog preopterećenja, pregrijavaju se, koji je prepun uništavanja izolacije, kratkim spojem i namotavanjem namota, a za diodni most – odbijanje ili raspad dioda. Izvana, simptomi su slični – snaga generatora pada (jedna ili dvije faze ne rade) ili generator u potpunosti odbija.

Stator se procjenjuje prvenstveno izvana – zamračenje izolacije i miris gorivanja ne bi trebalo biti vidljivo. Zatim se provjeravaju otpor svake fazne namota i odsutnost njegovog zatvaranja na kućištu.

Bolje je provjeriti diodni most pomoću baterije i upravljačke svjetiljke – u teserima napon tijekom upravljanja je mali, a probijena dioda se tako može preskočiti. 12-voltna žarulja na 40-60 W, a baterija je u tom pogledu pouzdanija.
Krug za provjeru je jednostavan: "minus" iz baterije spojen je na napajački terminal diodnog mosta, "Plus" kroz svjetiljku koju naizmjenično povezujemo na svaki zaključak mosta na koji su spojeni namoti statora. Ako žarulja ne gori u jednoj od faza – diode su izgorjele. Zatim mijenjamo polaritet veze – u ovom slučaju žarulja se ne svijetli na bilo kojoj fazi, u protivnom će ukazivati ​​na raspad dioda na mostu. Ponavljamo postupak spajanjem "mase" već s "potkove" diodnog mosta – svjetiljka se ne osvjetljava. Kad je spojen, trebao bi izgorjeti u svim fazama. Dodatne diode provjeravaju se s ulaza statora na terminal koji ide do regulatora releja.

Istodobno, neispravnosti statora i diodnog mosta su usko povezani: Probijene diode snage dovest će do pregrijavanja namota u odgovarajućoj fazi, budući da je točno zatvoren.

Problem s regulatorom releja

Postupak provjere regulatora releja ovisi o dizajnu. Vanjski (kao na stare "lada") u nedostatku punjenja jednostavno provjerite da li struja (uključivanje ampermetra između terminala 67 relejnog regulatora i čvora četkice) ulazi u podmitni čvor nakon uključivanja paljenja). Nema struje – Promijenite "čokoladu".

Ako se regulator releja kombinira s čvorom četkice, tada možete izmjeriti napon na četkicama nakon uključivanja paljenja: može biti manji od na brodu, ali potrebno je biti. Ne provjeravajte regulatore releja bez opterećenja: Izlazni napon u ovom slučaju može biti, ali kada će opterećenje na neispravnom regulatoru releja naglo pasti, a radna jedinica morat će se prepoznati kao neispravna.

Nepostojanje struje u navijanju statora neće nužno postati rezultat kvara samog regulatora releja. Sjetite se što smo gore napisali o krugovima prehrane releja. U generatorima s dodatnim diodama ide iz samog generatora, na neradnom motoru, prelazi na relej regulator samo struju kroz upravljačku svjetiljku. Takvi se generatori jednostavno razlikuju – za njih je pogodan samo jedan terminal niskog struje. Relej je prepoznat kao neispravan ako funkcioniraju dodatne diode na mostu.

U generatorima s vanjskim uzbuđenjem potrebna su najmanje dva ulaza s niskim strujanjem – jedan iz upravljačke svjetiljke, drugi je "plus" paljenje. Ovo je vrlo česta shema na azijskim generatorima, gdje je odvodnju konektora s niskim strujanjem lako dešifrirati prema označavanju (L – upravljačka svjetiljka, IG – paljenje). U generatorima ove vrste, nakon uključivanja paljenja, napon na IG terminalu je nužno prisutan, u protivnom se generator neće dogoditi.

Još nešto korisno za vas:

  • Kad je potreban remen generatora i kako to učiniti
  • Kako provjeriti generator automobila vlastitim rukama
  • Generator ne daje punjenje: mogući razlozi i metode rješavanja

Video: Razlog nedostatka punjenja baterije na VAZ 2101 . Kako pronaći