Kako napuniti bateriju bez vađenja iz auta

Sadržaj

  1. o čemu se radi?
  2. Postoji li uopće problem?
  3. Što se događa kada punite bateriju s priključenim terminalima?
  4. Jednostavna sigurnosna pravila za punjenje baterija
  5. Video: Je li moguće napuniti bateriju bez vađenja iz auta. Baš o kompleksu
  6. Zaključak

Baterija automobila je prilično pouzdan i nepretenciozan čvor ako nadgledate njegovo stanje. Njegovo održavanje uključuje periodično punjenje, posebno u hladnoj sezoni ili u načinu rada u kratkom vremenskom segmentima. Na primjer, ako ne prođe više od 15 minuta od motora koji počinje do sljedećeg lansiranja, što se često događa kada trebate doći do trgovine, vrtića ili škole. To uzrokuje oštećenje baterija i potrebu za punjenjem. Ali baterija je prilično teška, ukloniti je iz modernog automobila duže vrijeme i nezgodno, toliko vlasnika razmišljaju o tome je li punjenje baterije automobila moguće bez uklanjanja iz automobila?

Automobilska baterija

O čemu se radi?

Odmah treba napomenuti da baterija baterije ne znači bez uklanjanja terminala, jer ako su isključeni, poput žice koja ide prema tijelu, takav se postupak neće razlikovati od rada s uklonjenom baterijom i govoreći o tome nema smisla.

To znači da su u našem slučaju sve stezaljke spojene, baterija napaja električni sustav automobila, dok je motor ugašen, pa generator ne proizvodi struju i ne puni bateriju. Može se puniti samo spajanjem punjača.

Postoji li uopće problem?

Mnogi stručnjaci kažu da je moguće napuniti bateriju bez uklanjanja terminala, u tome nema problema. To je učinjeno čak i na najprimitivnijim krugovima automobila s rasplinjačem, a uz prisutnost upravljačke elektronike, zadatak je dodatno pojednostavljen, čak i unatoč njegovoj obilju i prisutnosti integriranih krugova.

Glavno pravilo koje se ne smije prekršiti je da se motor mora ugasiti.

Što se događa kada punite bateriju s priključenim terminalima?

punjenje baterije bez vađenja iz automobila

Automobile uvjetno dijelimo na stari tip s karburatorima i novi s brizgaljkama. Prva vrsta uopće nema elektroničku upravljačku jedinicu, pa na njima ne može izgorjeti. Paljenje se regulira mehaničkim sustavima koji su otporni na fluktuacije napona, koji se napajaju samo kada je paljenje uključeno.

Alternator u ovim vozilima daje napon preko regulatora releja koji sprječava prekomjerno punjenje baterije i regulira napon i struju. U prigušenom automobilu, kada su terminali uključeni u strujni krug, uključuje se regulator startera i relej, koji ne pate od spajanja na punjač, ​​jer ne proizvodi više od 15 V. U generatorima kasnijih izvedbi, regulator je ugrađen izravno u kućište, na stražnjem poklopcu. Mnogi od njih samo reguliraju napon.

U automobilima s ubrizgavanjem, elektronička upravljačka jedinica (ECU) dodaje se u standardni krug, ali svi principi rada ostaju isti. Nadzire proces punjenja baterije preko senzora postavljenog na regulator generatora. Ako napon padne ispod nazivnog napona, na instrumentnoj ploči svijetli odgovarajući indikator. Kada je automobil ugašen, senzor ne radi, odnosno struja ne teče i računalo je isključeno iz kruga kroz koji prolazi struja punjenja.

Dakle, spojite li punjač na auto s ubrizgavanjem s ugašenim motorom, neće biti opterećenja na elemente njegovog električnog sustava, tako da oni ni teoretski ne mogu izgorjeti.

Mnogi moderni automobili elitnih marki imaju nekoliko ECU-a, pa je baterija skrivena u njima kako se prilikom isključivanja ne bi izgubile postavke koje se mogu vratiti samo kod trgovca. Ovo je još jedna potvrda da su dizajnirani za punjenje bez skidanja terminala.

Jednostavna sigurnosna pravila za punjenje baterija

Ponekad postoje slučajevi kada odluka o punjenju baterije bez uklanjanja terminala dovodi do činjenice da su relej regulatora ili neki kontakti uključeni, na primjer, na računalu. Da biste to izbjegli, morate slijediti nekoliko pravila:

  1. Nikada nemojte puniti akumulator dok motor radi. U tom slučaju mogu pregorjeti i generator i punjač, ​​što se događa mnogo češće, jer generator proizvodi jače struje koje ga oštećuju. Ključ za paljenje najbolje je izvaditi iz brave.
  2. Terminali moraju biti bez oksida. Ako se to ne učini, pri stavljanju priključaka punjača struja ide skokovito i da bi se dobila nominalna vrijednost, napon će se prenaglo povećati, što će negativno utjecati na električni sustav automobila.
  3. Napon na punjaču ne smije prelaziti 15 V, za tu vrijednost su dizajnirani sustavi automobila.
  4. Potrebno je znati vrstu baterije. Prilikom punjenja kalcijevih baterija uočava se složen ciklus, tijekom kojeg napon punjenja može prijeći 16 V, tijekom tog razdoblja opterećenje na releju regulatora može se nerazumno povećati i postoji mogućnost njegovog kvara. U tom slučaju, kontakt senzora ECU-a može pokvariti. Da biste izbjegli ovaj problem, dovoljno je odspojiti jedan od terminala akumulatora, bolje je ukloniti oba terminala uz napajanje od 16,5 V.

Video: Je li moguće napuniti bateriju bez vađenja iz auta. Otprilike složeno

Zaključak

Sasvim je moguće puniti automobilske baterije bez skidanja terminala, s izuzetkom kalcijevih vrsta koje su prilično rijetke. Za to nije potrebna dodatna oprema i posebni uvjeti, dovoljan je standardni punjač i jednostavna pravila.

Za neiskusne vlasnike automobila važno je jasno razumjeti da je siguran raspon napona u mreži svih vrsta automobila u rasponu od 14,2-15 V, što se mora uzeti u obzir pri povezivanju punjača. Ako se greškom prekorači, tada će biti problema s relejem regulatora na generatoru ili kontaktom senzora na ECU-u.

Stoga, iako je moguće puniti automobilski akumulator bez vađenja iz automobila, morate biti oprezni i oprezni kako ne biste dobili probleme s električnom opremom i nepotrebne troškove za njihovo otklanjanje.