Kako pronaći i izbrisati blok CBC pukotine i cilindra

Sadržaj

 1. Razlozi pojave mikropukotina
 2. Pukotina bloka od vanjskog dijela
 3. Znakovi i posljedice
 4. Kako pronaći pukotinu?
 5. Tražeći nedostatak s improviziranim sredstvima
 6. VIDEO: Kako provjeriti GBC na mikropukotine
 7. Načini popravljanja

Posljedice pukotine bloka cilindra i metode njegovog otkrivanja ovise o njegovom položaju. Među glavnim simptomima, pojava emulzije u rashladnoj tekućini ili paleti, povećani pritisak u sustavu hlađenja i, kao rezultat, pregrijavanje motora, može se razlikovati. Razgovarat ćemo o uzrocima i posljedicama pukotina u zidovima GBC/BZ, o tome koja je metoda bolja za otkrivanje mikropukotina i je li to moguće učiniti bez analize. Odvojeno, razmotrimo popravak pukotina bloka cilindra u kojem antifriz teče duž vanjskog dijela bloka cilindra.

blok motora

Razlozi pojave mikropukotina

Gotovo svi uzroci mikropukotina u bloku cilindra (BC) i glave glave cilindra (HBC) posljedica su nenormalnih radnih uvjeta ili nekvalificiranog popravljanja motora. To uključuje:

 • pregrijavanje motora. Ne radi se samo o pregrijavanju, u kojem ključa rashladno sredstvo (rashladno sredstvo), a strelica indikatora temperature motora diže se do crvene zone, već i o lokalnom pregrijavanju. Potonji se javljaju s nepravilnim kutom paljenja, neispravnom mlaznicom, nepravilnim podešavanjem opreme za plin (HBO), kao i u slučaju drugih čimbenika koji izazivaju detonaciju i vrućicu u komori za izgaranje;
 • Oštra temperaturna razlika. Najčešće se "toplinski" udarac pojavljuje kada se velika količina hladne vode/antifriz dodaje pregrijanom motoru.
 • Unutarnji mehanički učinak. Javlja se kada se voda smrzava u košulji hlađenja motora ili uništavanju CPH -a i naprezanja dijelova klipne grupe za spajanje (SHPG) na bloku cilindra;
 • Kršenje tehnologije popravljanja motora. Na primjer, na nekim automobilima, s previše zatezanja zatezanja BCC vijaka, mogu se pojaviti mikropukotine na bloku cilindra na navojnim rupama vijaka.

U bloku cilindara, mikropukotine se pojavljuju u zonama vijaka BCC -a, između kanala cirkulacije ulja i košulje za hlađenje, duž ravnine BC uz glavu bloka između ulja i vodenih kanala. Pukotine rukava također su raširene kroz koje antifriz ulazi u cilindre, a tijekom rada ispušni plinovi prodiru u "košulju" hlađenja motora.

Pukotina glave bloka cilindara najčešće se otkriva između sedla ventila, između sedla i framamera, kao i sedla ventila šava i na krevetima distribucijskog osovine.

Pukotina bloka od vanjskog dijela

Zavarivanje pukotine HBC -a
Pored unutarnjih mikropukotina, otkrivaju se i vanjski raskomi koji dovode do antifriza (rjeđe nafte) iz bloka motora. Najčešće razlog u produkcijskom braku bloka cilindra. Postoje slučajevi u kojima je motor blokiran puknuo nakon što je premašio trenutak zatezanja vijaka prijenosnika ili njegove pogrešne kolekcije iz BC.

Problem tvorničkog braka dobro je poznat vlasnicima automobila Suzuki s benzinskim motorom od 2,4 litara proizvedenim od 2008. do 2010. godine. Već na malim runama kroz pukotinu u bloku cilindra, antifriz je tekao iz motora. I premda se praksa tvrtke za odgovor nije primijenila, kada se u jamstvenom razdoblju pojavi kvar, vlasnici su besplatno promijenjeni.

Znakovi i posljedice

Posljedice i simptomi pukotina u glavi ili bloku snažno ovise o zoni njegove pojave. Ako govorimo o najčešćim slučajevima, pukotine između naftnog kanala i košulje sustava hlađenja dovode do miješanja tekućina. Smeđi plak formira se u spremniku za ekspanziju, a ulje na sondi ima nijansu mlijeka. U oba slučaja govorimo o emulziji koja se pojavljuje prilikom miješanja motornog ulja i rashladne tekućine.

Nafta razrijeđena antifrizom gubi mazivo, što povećava koeficijent trenja između mobilnih čvorova, rizik od raskoravanja raste. Strogo je zabranjeno za rad automobila.

Pukotina u gornjem dijelu rukava dovodi do obilnog udara ispušnih plinova u sustav za hlađenje motora. Masni film može se pojaviti na površini rashladne tekućine u spremniku za ekspanziju. U ovom slučaju, zastoj zračnog prometa koji se pojavljuju u ovom slučaju krše cirkulaciju rashladne tekućine, kao rezultat toga, motor se pregrijava. Tijekom stanke automobila, antifriz će se akumulirati u neispravnom cilindru, zbog čega je motor teško započeti, a u prvim minutama rada debeli bijeli dim će ići iz ispušne cijevi.

Uz značajno propuštanje, rashladno sredstvo možda neće imati vremena prolaziti kroz klip prstenje u paletu i akumulirati se u cilindru u velikom broju. Posljedica dugih pokušaja pokretanja motora s takvim neispravnošću može biti savijena šipka.

Ako je pukotina u bloku cilindra duž donjeg dijela rukava, u vrijeme spuštanja klipa, tlak u cilindru smanjuje se, zbog čega se ispušni plinovi praktički ne probijaju u vodenu košulju motora. Istodobno, tijekom parkiranja automobila kroz curenje rukava rashladne tekućine ulazi u paletu i tvori emulziju na uljnoj sondi. U oba opisana slučaja uočena je povećana konzumacija antifriza.

Kako pronaći pukotinu?

Kako ukloniti pukotinu
Provjerite blok cilindra ili CBC -a na pukotinu na nekoliko načina.

 1. Vizualni pregled. Metoda je prikladna uglavnom za potragu za vanjskim pukotinama i značajnim curenjem oružja. Neučinkovit kada tražite mikropukotine i skrivene nedostatke.
 2. Metoda ispitivanja hidrauličkog tlaka. Najčešće se koristi za oštećenje blokova GBC i cilindra, jer je idealan za dijelove složenog oblika s unutarnjim šupljinama i kanalima. Pri ispitivanju sve su vanjske rupe bloka/bz hermetički zatvorene. Komprimirani zrak pod tlakom od 0,6-0,8 MPa isporučuje se kroz poseban adapter u jednoj od vode napunjene vodom. Često se znakovi mikropukotina počinju manifestirati samo na grijanom motoru. Da bi se povećala točnost, hidraulički testovi provode se u kadi s vodom zagrijanom na 90-95 ° C. U slučaju pukotine, tekućina s jednog kanala prodre će u susjednu zonu. Pri ručkama za prelazak, klip bi trebao biti instaliran u donjoj mrtvoj točki (NMT). Kroz poseban mandat, komprimirani zrak se isporučuje izravno na cilindre. Istodobno, susjedni kanali napunjeni su vodom, a u slučaju skrivenih oštećenja, komprimirani zrak će izbaciti mjehurići kroz kanale napunjene vodom.
 3. Metoda defektoskopije u boji. Na proučavani element primjenjuje se pigment koji prodire u boju. Dio je isprani, nakon čega se tretira s kontrastnom otopinom koja se manifestira. Kontura pukotina očituje se bojom pigmenta na općoj pozadini otopine. Okus boja omogućuje vam otkrivanje mikropukotina do 0,001 mm široke i pogodno je za traženje oštećenja dijelova iz bilo kojeg materijala.
 4. Detektor magnetskog nedostatka (dostupan za dijelove lijevanog željeza i čelika). Dio je magnetiziran, nakon čega se posipa feromagnetskim prahom ili ovjesom. U zoni mikrokraka magnetsko polje je heterogeno, zbog kojeg se kontura oštećenja očituje nakupljanjem feromagnetskog materijala.

Tražeći nedostatak s improviziranim sredstvima

Često možete provjeriti curenje antifrize u cilindru bez rastavljanja motora. Ovo će trebati endoskop. Za test morate naizmjenično postaviti klipove u NMT -u u svakom od cilindara, a zatim ostaviti automobil u stacionarnom stanju. Nakon 1-2 sata, pogledajte u cilindre kroz svijeću dobro koristeći endoskop. Pažljivo pregledajte rukave na ispitanike/kapi antifriza.

VIDEO: Kako provjeriti GBC na mikropukotine

Načini popravljanja

Popravak se podnosi plitkim mikropukotinama na ravninama goriva HBC -a BC -u, kao i gotovo svim nedostacima izvana. Vanjski raskol možete popraviti pomoću "hladnog" ili električnog zavarivanja. Pod "hladnim" zavarivanjem podrazumijeva se nanošenje posebnog polimernog sastava na defekt. Prije popravljanja potrebno je pažljivo očistiti područje oko oštećenja, a također je preporučljivo posipati krajeve pukotine kako biste uklonili zaostali napon i spriječili daljnje podjele dijela dijela.

Uklanjanje pukotina u jedinici i GBC -om električnim zavarivanjem zahtijeva prethodno opterećenje dijela. Aluminijski dijelovi se zagrijavaju najmanje do 250 ° S, a cilindrični blokovi teških metala, koji uključuju lijevano željezo, do 350-400 ° S. Dakle, rizik od lokalne deformacije dijela u zoni zavarivanja je minimiziran. Prije grijanja i plaćanja oštećenja, pukotina u jedinici GBC/cilindra očisti se abrazivom, a njegovi se krajevi posipaju kako bi se ublažili zaostali napon. Ova se metoda može ukloniti ne samo od mikropukotina, već i za vraćanje nedostajućih dijelova dijelova kako bi se zavarile slomljene zagrade.