Neovisno mijenjamo razvodni pojas u VAZ 2109 – 21099

Sadržaj

  1. Pripremni rad
  2. Kombinacija naljepnica
  3. Zaustavak medvjeda
  4. Povratne informacije
  5. Video: Zamjena razvodnog pojasa VAZ 21099, 2109

Mehanizam distribucije plina (razvodnika) motora s unutarnjim izgaranjem koordinira rad ventila i klipova i pokreće se s posebnim remenom ili lancem. Zamjena razvodnog pojasa VAZ 2109 i VAZ 21099 obavlja se svakih 30-40 tisuća. km, koji će umanjiti vjerojatnost odmora tijekom rada. Mnogi se vlasnici obraćaju specijaliziranim Stosima, ali zahvaljujući održavanju i jednostavnosti dizajna ovih modela, zamjena se može izvršiti neovisno.

Tarm pojas VAZ 2109

Pripremni rad

Da biste zamijenili razvodni pojas, morate obaviti pripremne radove da biste došli do njega. Da biste to učinili, podignite kapuljaču i uklonite cijev za filtriranje zraka, odvrnite pričvršćivanje stezaljke za držanje s ključem. Zatim se uklanja zaštitno kućište pojasa, za koje morate promovirati tri vijka koji ga drže. To se radi uobičajenim ključem. U prostoru koji se otvorio, bit će vidljiv razvodni pojas, što je potrebno za zamjenu.

Shkiv radilica VAZ 2109 s remenom

Prednji desni kotač i zaštita ispod njega preliminarno se uklanjaju kako bi došli do remenice radilice, što kroz pojas postavlja mehanizam za raspodjelu plina. U kabinu stavite ručicu u četvrti položaj prijenosa i zamolite pomoćnika da pritisne pedalu kočnice. Ugradimo glavu 19 na dugu kolica tako da je prikladno doći do remenice radilice, koju ćemo isključiti, za što ćete morati uložiti određene napore. Nakon što je vijak rastrgan, možete staviti neutralni zupčanik i ne držati papučicu kočnice.

Matica remenice radilice je odvrnuta

Važna značajka! Za zamjenu razvodnog pojasa VAZ 2109 8 ventilima ili sličnim modelom VAZ 21099, prilikom uklanjanja remenice radilice, potrebno je držati zamašnjak, što je najbolje izvesti odvijačem odvijačem. Inače će se okrenuti s remenom. Nema ovog problema u motorima rasplinjača, remenica se drži samostalno.

Matica koja drži napetost remena generatora oslabljena je odozgo s otvorene haube, bolje je to učiniti pomoću posebnog kardana, na kojem se posadi ključna glava. Pulpa generatora se pomiče na takav način da je moguće ukloniti remen bez smetnji. Nakon toga uklanja se remenica radilice tako da je zupčanik vidljiv.

Remen generatora je oslabljen

Kombinacija naljepnica

Da bi motor radio nakon zamjene, potrebno je postaviti vremenske oznake. Ako je natezač pojasa bučan, bolje je zamijeniti ga. Iako je bolje to učiniti u svakom slučaju, tako da nema problema tijekom života pojasa. Ali ako to nije moguće, matica se oslobađa s tipkom s maticom s ključem za slabljenje napetosti za naknadno uklanjanje pojasa. Na glavnom lančanici breganja pronalazimo naljepnicu i kombiniramo je označenu na poklopcu. Da biste kombinirali naljepnice, odvrnite vijak koji drži lančanik bregastog vratila, kombinirajte oznake razvodnog remena, a zatim ga ponovo zategnite.

Oznake bregastog osoblja su kombinirane

Nakon toga kombinirajte tragove na radilici. Da bismo to učinili, nalazimo udubinu na kućištu u području pumpe za ulje i točku na zupčaniku radilice. Stavljamo opremu i okrećemo je rukama dok se tragovi ne poklapaju. Lako je to učiniti, za okretanje remenice, dovoljno snage ruku.

Kombinirajte oznake radilice

Ponekad oznake na radilici nisu vidljive, a nakon kombiniranja naljepnica na distribucijskom valu, potrebno je osigurati da se rizik na zamahu i napadaj na kućištu podudara. Da biste to učinili, prvo morate ukloniti poseban utikač, nakon čega će ti tragovi biti vidljivi. Ako su neusklađenost, nakon zamjene razvodnog remena, motor se neće pokrenuti, a ako započne, funkcionirat će nestabilno, s prekidima. Stoga je ova faza važna za uspješan popravak i naknadni rad automobila.

Oznaka zamašnjaka i kućišta

Zaustavak medvjeda

Kad se poklapaju tragovi prebacivanja i radilice, morate staviti novi razvodni pojas. Ako se oznake ili natpisi nanose na pojas, treba ih orijentirati u smjeru kazaljke na satu, također morate orijentirati strelice ako se nanese na pojas. Prije toga se stari remen uklanja, ako je netaknut, nakon pregleda možete se uvjeriti da je napukao i da je njegov rad opasan.

Prvo se pojas ugrađuje na zupčanik radilice, a zatim, uz lagano napor na lančanici bregastog vratila. Prilikom instaliranja mora proći kroz vodeću zvijezdu i video izvlačenja, praveći cik -cak.

Novi razvodni pojas VAZ 2109

Provjera napetosti pojasa verzije podešavanjem natezanja valjka, što se najbolje zamijeni prilikom ugradnje novog pojasa. To se radi s posebnim ključem, ako nije, vijci ili igle dužine 40-50 mm ubacuju se u rupe, koje su promjera prikladne. Između njih je ubačen odvijač i, okrećući video, pojas se povlači. Trebao bi biti dovoljno tijesan, ali od prosječnog napora da se nađe 90 °, ako ga povučete, brzo će se istrošiti. Nakon toga, matica za uticanje čvrsto je stegnuta.

napetost pojasa

Povratne informacije

Zatim se sve prikuplja obrnutim redoslijedom. Prvo stavite remenicu radilice. Da biste stezali vijak, ponovo postavite četvrtu brzinu i stisnite papučicu kočnice, nakon čega se vijak zateče glavom uz veliku napor uz pomoć vrata. Remen generatora je ugrađen na mjesto, remenice se razrjeđuju pomoću cijevi, vrata ili malog nosača. Ovo je potrebno za dobru napetost generatorskog pojasa, nakon čega je matica zategnuta s ključem s kartonom. Postupak povlačenja ponavlja se nekoliko puta. Ovaj se pojas treba protezati vrlo tijesan i praktički se ne savija od truda ruke.

Video: Zamjena razvodnog pojasa VAZ 21099, 2109

Nakon toga, razvodni remen se postavlja na svoje mjesto, za koji će biti potrebno ugraditi ga na sjedalo i ponovo zategnuti tri vijka. Stavite umjesto unosa zraka i fiksirani stezaljkom. Metalna i plastična zaštita je ugrađena na mjesto, a uklonjeni kotač je pričvršćen, stroj se uklanja iz dizalice. Nakon toga možete pokrenuti motor. Počet će bez problema, njegov bi rad trebao biti stabilan, bez promjena i vanjskih zvukova. To će biti moguće samo kad se sve oznake poklapaju, a pojas će se istegnuti s dovoljno napora.

Kao što pokazuje iskustvo, zamjena razvodnog pojasa s VAZ 21099 i 2109 može se obaviti neovisno, bez okretanja profesionalcima sa stotinu, pogotovo ako je to planirana zamjena i pojas prije nego što ga je zamijenila, ostala je cijela cijela. Ovo ne treba specifikacija, skup glava s vratima i anksioznim ključevima, običan ravni odvijač dovoljan je da sve učinite sami.

Ako je, prema nadzoru ili zbog braka, razvodni pojas eksplodirao, nakon što ga je zamijenio, motor se još uvijek ne može pokrenuti, jer će vam trebati popravci, a ovdje ne možete bez profesionalaca bez profesionalaca.