Što znači pojam volumena motora s unutarnjim izgaranjem automobila?

Sadržaj

 1. Ono što se smatra radnim volumenom motora s unutarnjim izgaranjem
 2. Klasifikacija automobila po klasama ovisno o veličini motora
 3. Video: Lekcija 4 – volumen, snaga, okretni moment, potrošnja goriva motora, mali automobili, veliki automobili.
 4. Što ovisi o volumenu
 5. Zašto nazivi modela više ne uključuju veličinu motora
 6. Kako povećati volumen motora s unutarnjim izgaranjem
 7. Prednosti i nedostaci motora velikog obujma
 8. Nekoliko riječi o motorima s turbopunjačem i atmosferskim

Zapremina motora jedna je od glavnih karakteristika modernog automobila koji radi na principu izgaranja goriva. Od izuma motora s unutarnjim izgaranjem, ova karakteristika je glavni pokazatelj po kojem se agregat karakterizira i koji ga razlikuje od ostalih automobila u rasponu modela.

Motor (ICE)

Na automobilima je veličina motora čak naznačena (u svakom slučaju, naznačena je) na tijelu u obliku zasebne ploče. Na primjer, oznaka "BMW 520i" znači da imamo peti BMW model, s dvolitrenim motorom za ubrizgavanje.

Njegove karakteristike snage, maksimalna brzina koju ovaj automobil razvija i neki drugi pokazatelji izravno ovise o radnom volumenu motora. Osim toga, podjela modela automobila po klasi, osiguranje, porezna i carinska plaćanja izračunavaju se na temelju obujma određenog automobila.

Ali ne shvaćaju svi vozači što je to. Ovaj materijal razjasnit će ovo pitanje na pristupačnom jeziku.

Ono što se smatra radnim volumenom motora s unutarnjim izgaranjem

Automobilski motor s unutarnjim izgaranjem složen je inženjerski uređaj koji uključuje više sustava, elektroničke i mehaničke komponente, priključke i dodatnu opremu.

Princip rada je dovod smjese zraka i goriva u komore za izgaranje pogonskog agregata, gdje se ta smjesa pali pod pritiskom svjećicama ili žarnicama.

motor s unutarnjim izgaranjem

Kao rezultat izgaranja (što je mikroeksplozija), oslobađa se velika količina energije koja pomiče klip koji se nalazi u cilindru. Klip djeluje na koljenasti mehanizam, a energija se pretvara iz translacijske u rotacijske. Uz njegovu pomoć, radilica motora se okreće. Nadalje, okretni moment s radilice prenosi se na prijenos, a s njega već na pogonsku osovinu (ili osovine) automobila. Osovina zakreće kotač – auto ide.

Gore navedeni proces je cikličan sve dok vozač ne ugasi motor ili dok se gorivo ne dovede i nema problema koji sprječavaju motor u normalnom radu. Dio cilindra u kojem se izgara gorivo je komora za izgaranje. Njegov volumen naziva se radni volumen. Da biste saznali volumen motora, zbrojite radne volumene njegovih komora za izgaranje (grubo govoreći, zbroj volumena cilindara). Litre se koriste za izražavanje volumena motora, a kubični centimetri se koriste za komore za izgaranje.

Kao primjer, razmotrite uobičajeni dvolitreni benzinski četverocilindrični motor. Bez pretvaranja da smo točni, pretpostavimo da svaka njegova komora za izgaranje ima radni volumen od 499 cm3. Ovaj motor ima četiri cilindra, ukupni volumen komora za izgaranje je 1996 cm3. Da biste izrazili u litrama, zaokružite ovu brojku na najbliži cijeli broj – 2 litre.

klipni motor s unutarnjim izgaranjem

Klasifikacija automobila po klasama ovisno o veličini motora

Svaki veliki proizvođač automobila u svojoj liniji modela ima automobile različitih klasa, težina, veličina. Što se tiče automobila, oni se uvjetno dijele na:

 1. Kompaktan i mikro-pomak (ICE pomak do 1.2 litre).
 2. Mali automobili (svezak 1.2-1.8) litara.
 3. Automobili srednje klase (1.8-3.5 l).
 4. Snažni sportski automobili i civilni automobili s radnim volumenom većim od 3.5 litara.
 5. Executive automobili s motorima raznih veličina.

Video: Lekcija 4 – volumen, snaga, okretni moment, potrošnja goriva motora, mali automobili, veliki automobili.

Još nešto korisno za vas:

 • Pregrijavanje motora: znakovi, uzroci i posljedice
 • Zašto motor kuca na hladno ili vruće, razlozi
 • Auto ne pali s starterom koji normalno radi: mogući uzroci

Što ovisi o volumenu

Što više mješavine goriva sa zrakom ulazi u cilindre motora i tamo izgara, oslobađa se više energije. U cilindre motora od jedne i pol litre po ciklusu će ući mnogo manje goriva nego kod trolitrenog, što znači da će se više energije osloboditi za rotaciju radilice. Veliki motor – bolja dinamika ubrzanja, veća maksimalna brzina i okretni moment. Ali veća potrošnja goriva.

Ali s moći nije sve tako očito. Korištenje turbina (prisilno ubrizgavanje zraka) omogućilo je uklanjanje veće snage po jedinici volumena. Dakle, atmosferski motor Ford 1.6 l proizvodi snagu jednaku 115 l.s., i 1-litreni Ford Ecobust s turbopunjačem – 125 litara.s. I okretni moment turbo motora s unutarnjim izgaranjem je veći, a njegova vršna vrijednost već je dostupna odozdo.

Automobili s velikim volumenom motora skuplji su od istih, ali s manjim volumenom. Činjenica je da je trošak takvog motora s unutarnjim izgaranjem skuplji, potreban mu je drugačiji prijenos, ispušni i rashladni sustavi, druge kočnice itd.

Iz tog razloga, proračunski automobili, u pravilu, su mali automobili, čiji su motori jednostavni za proizvodnju, nemaju složene sustave i elektroniku. Budući da je težina ovih automobila mala, mali motor je dovoljan za udobno kretanje po gradu i podnošljivu dinamiku. Niska cijena u kombinaciji s niskom potrošnjom goriva čini ih popularnim među vozačima.

Zašto nazivi modela više ne uključuju veličinu motora

Kada su motori s turbopunjačem (dizelski i benzinski) došli na tržište, postalo je mnogo teže kretati se po "napisnim pločicama" koje su visile na stražnjem dijelu automobila. U početku je sve bilo jasno: "BMW 535D" je dizelski BMW pete serije s motorom od 3.5 litara.

Snažan atmosferski motor od pet litara nakon ugradnje turbopunjača smanjuje svoj volumen na 4.4 litre, ali se još uvijek naziva pet litara. To se jasno vidi na automobilima Mercedes, koji su nazive svojih modela već odvezali od volumena. Na primjer, verzija "AMG63" više ne nosi 6.Motor od 2 litre. Umjesto njega sada je ugrađen motor s unutarnjim izgaranjem zapremine pet i pol litara. Ali model se i dalje zove "AMG-63".

Kako povećati volumen motora s unutarnjim izgaranjem

Kako povećati snagu motora

Moguće je fizički povećati komoru za izgaranje bušenjem cilindara. To se zove pojačanje motora. Na taj način neće uspjeti snažno povećati volumen – blokovi cilindara dizajnirani su za svoje granice provrta, koje ne iznose više od tri remonta motora. Tijekom takvih popravaka, cilindri, koji već imaju oblik elipse od istrošenosti, dosađuju se kako bi dobili savršeno okrugli oblik, tamo se ugrađuju popravni klipovi s prstenovima za popravak i drugi dijelovi motora koji imaju povećanu veličinu.

Klipove i ostale dijelove za motor automobila možete kupiti samo u maksimalnoj veličini koja odgovara trećem popravku. Značenje dubljeg podešavanja nestaje zbog njegove nesvrsishodnosti, budući da je jeftinije i lakše kupiti veći motor, ali se već može potrošiti.

Prednosti i nedostaci motora velikog obujma

nedostaci:

 • originalna cijena automobila;
 • visoka potrošnja goriva;
 • visoki troškovi održavanja (više ulja, više antifriza, itd.).d.);
 • visoki troškovi velikih popravaka;
 • visoki porezi i carine (ako je auto uvezen iz inozemstva).

prednosti:

 • automobil velike snage;
 • veliki resurs samog motora;
 • udobnost vožnje;
 • manja je vjerojatnost da ćete morati mijenjati brzine na ručni mjenjač;
 • sigurnost pretjecanja;
 • takvi se motori brže i bolje zagrijavaju u hladnoj sezoni.

Veliki benzinski motori s prirodnim usisavanjem manje su zahtjevni za kvalitetu goriva od turbo punjača malog kapaciteta.

Nekoliko riječi o motorima s turbopunjačem i atmosferskim

Treba razumjeti da je konvencionalni atmosferski motor s unutarnjim izgaranjem pouzdaniji. Benzinski turbo motor 1.8-2 litre, kapaciteta 200 litara.s., čak i uz najkvalitetniji servis, tražit će veliki remont za 180-230 tisuća kilometara. Ali atmosferski 3.5-litarski motor s unutarnjim izgaranjem, koji ima istu snagu (ili malo veću), lako napušta 350 tisuća km prije prvog većeg popravka.