Zašto hladan motor trči?

Sadržaj

 1. Kako prepoznati slomljeni cilindar
 2. Zašto troit na hladan benzinski motor
 3. Zašto troit na hladan dizel motor
 4. Kako prepoznati uzroke isključenja motora
 5. Video: Troit na prehladu.16V.Popravak VAZ 2110

Nestabilan rad motora automobila nakon pokretanja, vibracije i skokovi brzine motora u praznom hodu, promjena zvuka motora – ovi znakovi ukazuju na isključenje motora. To znači da jedan od cilindara automobila ne radi ili radi u neodređenom načinu rada.

Isključivanje motora s unutarnjim izgaranjem povezano je s kvarovima u različitim sustavima vozila – u električnim sustavima, sustavima paljenja ili napajanja; kao i kod kvarova ventila glave cilindra ili dijelova cilindrično-klipne grupe.

Ako pri pokretanju motora na hladnom, onda je automobil bolje ne raditi. Cilindar u praznom hodu dovest će do povećane potrošnje goriva, smanjenja snage vozila, povećanog trošenja CPG-a, kvara katalizatora i elemenata sustava paljenja. Stoga ne biste trebali dugo odlagati traženje i uklanjanje uzroka isključenja motora tijekom zagrijavanja.

motor

Kako prepoznati slomljeni cilindar

Da biste saznali uzrok trostrukog motora s unutarnjim izgaranjem, prvo odredite neispravan cilindar. Lako je to učiniti čak i bez iskustva i posebnih alata. Da biste to učinili, pokrenite motor i jedan po jedan odspojite visokonaponske žice sa svjećica. Ako se nakon odspajanja žice zvuk motora promijenio, to ukazuje na zdravlje ovog cilindra. Kada se neispravni cilindar odvoji od sustava paljenja, neće doći do promjena u radu motora s unutarnjim izgaranjem, a on će raditi u istom načinu rada.

Prije testiranja motora potrebno je poštivati ​​sigurnosne mjere jer postoji velika vjerojatnost dobivanja električnog udara od visokonaponskih žica. Prilikom izvlačenja visokonaponske žice, morate se držati za kapicu na mjestu gdje je pričvršćena za žicu.

kako provjeriti cilindre

Zašto troit na hladan benzinski motor

Benzinski motori se mogu podijeliti u dvije kategorije: karburator i ubrizgavanje. Razlika je u činjenici da je uređaj motora s unutarnjim izgaranjem rasplinjača lakše i ispravnije dijagnosticirati uzrok njegovog utrostručenja bez iskustva i posebnog alata. Motori za ubrizgavanje u sustavu paljenja i električnoj opremi imaju mnogo elektroničkih senzora. Njihova uslužnost utječe na rad motora. Kod ICE s ubrizgavanjem princip stvaranja smjese razlikuje se od rasplinjača. Teško je utvrditi neispravnost mlaznica za gorivo i ispravnu opskrbu gorivom. A ako se može otkriti zaglavljena mlaznica, budući da ona neće opskrbljivati ​​gorivom, tada se ispravna opskrba gorivom ne može odrediti bez posebne opreme. Stoga je točna dijagnoza uzroka isključenja motora za ubrizgavanje moguća u autoservisu, ali prvo pokušajte sami identificirati uzrok. Greška može biti povezana sa svjećicom.

Još nešto korisno za vas:

 • Troit Engine VAZ 2109. Glavni uzroci motora motora VAZ 2109, kako ih uspostaviti
 • Motor počinje trubiti, uzroke vojnika, kako eliminirati problem
 • Kako postaviti i prilagoditi karburator VAZ-2109

Može postojati benzinski motor iz nekoliko razloga:
neispravna svjećica

 1. Svjećica je neispravna. Odvrnimo svijeću iz cilindra koji ne radi i pregledavamo je. Radna svijeća ima elektrode svijetle ili smeđe boje, a futrola nije oštećena i nije prekrivena crnim točkicama (pruge). Ako su svijeće porasle, čađe ili su mokra, na tijelu pukotina ili crnih tragova (u slučaju kvara), to ukazuje na njezin kvar. Možete ga provjeriti promjenom mjesta sa svijećom s radnog cilindra. A ako je prethodni cilindar prestao raditi, a neispravan cilindar počeo raditi, onda je problem prelaska motora s unutarnjim izgaranjem na hladni bio u svjećici i mora se zamijeniti.
 2. Neispravne visokonaponske žice. Zdravlje žica možete provjeriti preuređivanjem susjednih iz servisnih u neispravne. Ako je prethodno radni cilindar prestao raditi, tada mijenjamo žice. Osim toga, u mraku neispravne visokonaponske žice iskre.
 3. Neispravan svitak paljenja ili razdjelnik. Da biste provjerili rad razdjelnika i svitka paljenja, uzmite ispravnu svjećicu, spojite je na visokonaponsku žicu, dovedite je do mase automobila tako da je elektroda udaljena 1-2 cm i okrenite ICE s starter. Ako se pojavi dobra, svijetla iskra, to ukazuje na zdravlje zavojnice i razdjelnika.
 4. Neispravan vakuumski pojačivač kočnice. Upotrebljivost vakuumskog pojačivača kočnice utječe na isključenje motora s unutarnjim izgaranjem. Da biste ga dijagnosticirali, odvojite crijevo koje vodi do motora od njega i uključite ga. Ako je rad motora normalan, promijenite vakuum.
 5. Neispravnost sustava goriva.Ako je dijagnostika dijelova električne opreme dokazala njihovu ispravnost, tada je motor s unutarnjim izgaranjem nastao zbog kvara sustava goriva. Vlasnicima strojeva za ubrizgavanje potrebna je računalna dijagnostika kako bi se utvrdio uzrok hladnoće, a vlasnici motora s rasplinjačem trebaju kompetentan i iskusan rasplinjač.
 6. Gorivo loše kvalitete. Benzin loše kvalitete ima slabije performanse, pa se hladni motor modernog automobila može utrostručiti. Ovaj se uzrok može otkloniti ispiranjem mlaznica goriva (za mlaznicu) ili rasplinjača. Ispustite nekvalitetno gorivo iz spremnika, inače će se elementi sustava goriva morati ponovno oprati. Točite gorivo na provjerenim benzinskim postajama.
 7. Istrošenost dijelova grupe cilindar-klip. Posebnost utrostručenja benzinskog motora s neispravnom grupom cilindra i klipa bit će prisutnost ispušnih plinova u kućištu radilice, što se može provjeriti odvajanjem crijeva za odzračivanje od zračnog filtra.
 8. izgaranje ventila. Kad ventil pregori, čuje se lumbago.

izgaranje ventila

Zašto troit na hladan dizel motor

Razlozi za utrostručenje dizel motora na hladni su manji. To je zbog principa njegovog rada i nedostatka sustava paljenja.

Dizelski motor prelazi na hladan iz sljedećih razloga:

 1. Neispravne žarnice. Radnost žarnice možete provjeriti multimetrom, ali neće pokazati kvalitetu sjaja svijeće. Osim toga, često se ukisele u montažnom otvoru i postoji velika opasnost od njihova lomljenja prilikom odvrtanja, što će dovesti do potrebe za rastavljanjem i popravkom motora s unutarnjim izgaranjem.
 2. niska kompresija. Za razliku od benzinskih motora u dizel motorima, pri niskoj kompresiji, hladan motor se javlja, ali s postizanjem radne temperature, troit nestaje. Za provjeru kompresije potreban je mjerač kompresije. Kompresija se mjeri kroz otvor za mlaznice goriva, dok se isključuje dovod goriva.
 3. Neispravnost sustava goriva. Zbog složenosti postavljanja i dijagnosticiranja opreme za gorivo dizelskih motora s unutarnjim izgaranjem, rad njihovih dijelova provjerava se samo na specijaliziranim štandovima. U tom slučaju se mogu popraviti visokotlačne pumpe za gorivo, a mlaznice goriva moraju se zamijeniti.

Složenost dijagnosticiranja isključenja dizel motora na hladnom zahtijeva posebnu opremu, znanje i iskustvo, pa je bolje kontaktirati specijaliziranu službu i povjeriti ovaj posao profesionalcima.

Kako prepoznati uzroke isključenja motora

Zatim razmotrite postupak za pronalaženje i uklanjanje uzroka preklapanja motora na hladan bez upotrebe posebnih alata.

 1. Odredite koji cilindar ne radi.
 2. Pregledavamo svjećice i provjeravamo njihov rad.
 3. Provjera visokonaponskih žica.
 4. Provjeravamo ispravnost razdjelnika i zavojnica za paljenje.
 5. Provjera vakuumskog pojačivača kočnice.
 6. Neispravan dio zamjenjujemo novim.

Video: Troit na prehladu.16V.Popravak VAZ 2110