Zamjena motornog ulja i filtriranje s Kia Rio 3

Proizvođač se preporučuje zamijeniti ulje na Kia Rio 3 svakih 15 000 km trčanja. Međutim, pri upravljanju automobilom u urbanim uvjetima, kada je način vožnje povezan s čestim ubrzanjima i kočenjem, tijekom dugotrajnog rada u praznom hodu u prometnim gužvama, bolje je zamijeniti motorno ulje svakih 7500 km. Na kvalitetu svježeg ulja utječu ostaci starog ulja. Čak i s laganim sadržajem u motoru, novo ulje gubi do 25% svojih svojstava. Što češće mijenjate naftu, to je bolje za motor, ali to je skupo financijski i na vrijeme.

Prilikom zamjene motornog ulja u KIA Rio, bolje je dati prednost uljima koje preporučuje proizvođač automobila. Viskoznost ulja SAE mora odgovarati 5W20 ili 5W30, izbor ulja s jednom ili drugom viskoznošću određuje se radnim uvjetima stroja. Za svaku generaciju Kia Rio u klasi kvalitete preporučuje se određeno motorno ulje. U trećoj generaciji Kia Rio ulje se izliva kvalitetom API SN ili ILSAC GF-5. Prosječni volumen potrebnog motornog ulja je 3,5 litara.

Karakteristična značajka zamjene nafte u Kia Rio veći dio je rada zamjene nafte s dna automobila. Dizajn motora izrađen je na takav način da je filter za ulje ugrađen okomito odozdo, a ne sa strane. Stoga će vam trebati pristup dizanju, nadvožnjaku ili promatračkoj jami.

Postupak zamjene nafte na Kia Rio 3 ne razlikuje se od posla u drugim automobilima. Razmislite koji redoslijed i što treba učiniti da biste promijenili motorno ulje.

Redoslijed rada na promjeni ulja u motoru KIA Rio 3

jedan. Zagrijavamo motor.

Da biste uklonili proizvode trošenja leda u kućištu radilice, potrebno je pomiješati s uljem. Za to se motor zagrijava na temperaturu od 60-70 stupnjeva.

2. Automobil postavljamo na prelet (lift, jama).

3. Odvijte pluta.

Pluta ulja -vrat u obliku ulja

4. Ako imate hitnu zaštitu radilice motora, a zatim obavljate rad nafte i filtriranja, uklanja se.

Carter Carter Zaštita Rio

Da biste to učinili, prvo odvrnite stražnje vijke za ugradnju s ključem, a zatim, držeći hipotekarne ploče, odvijte prednje vijke u potpunosti s ključem na 17. Nakon što se prednji vijci uklone, uklonimo zaštitu radilice, pomaknuvši je prema braniku.

Uklonite zaštitu radilice

5. Ocijedite motorno ulje.

Pod čep za odvod postavite spremnik s volumenom od najmanje 4 litre i odvijte čep za odvod s tipkom na 17.

Ispuštanje motornog ulja

Zapamtiti! Ulje je bilo toplo, u vrijeme isušivanja temperature ostaje još uvijek prilično visoko. Stoga, da ne biste postigli opeklinu, na kraju odvrnite prometne gužve, morate je oštro ukloniti prema ruci.

6. Uklanjanje filtra za ulje.

Nakon što se motorno ulje ugradi iz motora, nastavljamo do uklanjanja starog filtra za ulje. Nalazi se na prednjem dijelu motora u sredini i usmjeren prema dolje.

Uklanjanje filtra za ulje

Prije odbacivanja filtra, stavite spremnik za uklanjanje starog ulja ispod njega. Dalje, odvrnite ga ručno (možete koristiti pulre).

7. Instalacija novog filtra.

Prije ugradnje novog filtra obrišimo sjedalo iz podteka otpadnog ulja. Zatim ulijte ulje u filter (možete napuniti cijelo) i podmazati gumenu brtvu, nakon čega ručno čvrsto zategnemo filtar ručno.

Instalacija novog filtra

Instalacija novog filtra 1

osam. Ugradnja čepa za odvod.

Obrišemo rupu na kućištu radilice iz podteka motornog ulja, mijenjamo brtvu na vijku za odvod i zategnu u bandu radilice.

devet. Instalacija zaštite radilice.

Carter Zaštita postavljena je obrnutim uklanjanjem niza. Da biste to učinili, stavite zaštitu i pomaknite je iz odbojnika tako da se kuka iza stražnjih vijaka na mjestima pričvršćivanja. Tada zauzvrat zatežemo prednje vijke. Završavamo instalaciju s duljinom od 4 vijka.

deset. Ulijevanje novog motornog ulja.

Automobil stavite na vodoravnu površinu pomoću lijevka, ulijte 3-3,2 litre ulja kroz uljna drva. Dajte vremena za iscrpljujući sat u kućištu radilice i provjerite njegovu razinu na naftnoj sondi, podijelite ulje nešto manje od maksimum na sondi. Pokrenite motor i ostavite da radi 5 minuta. Pričekajte još 5 minuta, dok se ulje istječe u paletu i provjerite razinu ulja sondom, ako je potrebno, podijelite je.

Punjenje novim motornim uljem

jedanaest. Popraviti odlaganje otpada.

Otpad nastao prilikom zamjene ulja, uklonite na posebno određeno mjesto za to.

Još nešto korisno za vas:

  • Je li moguće miješati motorno ulje različitih proizvođača u motoru vašeg automobila?
  • Zamjena motornog ulja i filtra s Renault Dusterom
  • Kako zamijeniti filter za ulje i ulje u motoru Nissan Qashqai

Video: Zamjena motornog ulja i filtra