Zašto se auto trza pri ubrzanju?

Sadržaj

  1. Razlozi zašto se automobil trza tijekom ubrzanja
  2. Neispravnost sustava paljenja
  3. Problemi s karburatorom
  4. Problemi motora s ubrizgavanjem
  5. Neispravnosti automatskih mjenjača

Trzaji tijekom ubrzanja su neugodna i nesigurna stvar: pretjecanje može završiti ne na najbolji način. Dakle, nakon što ste otkrili takve simptome, ne biste trebali odgađati pronalaženje uzroka kvara, pogotovo jer osnovna dijagnostika ovdje nije tako teška.

auto trzne iza gasa

Sam trzaj (ako je problem u motoru, a ne u automatskom mjenjaču) ukazuje na gubitak snage ili velike neuspjehe paljenja s brzim povećanjem opterećenja. Više-manje razumijevajući principe rada motora s unutarnjim izgaranjem, popis mogućih smjerova pretraživanja može se sastaviti čak i empirijski.

Razlozi zašto se automobil trza tijekom ubrzanja

Neispravnost sustava paljenja

Dakle, automobil se trza pri ubrzanju. Što se događa kada vozač pritisne papučicu gasa? Broj okretaja motora je relativno nizak, a usisni otpor utječe na punjenje cilindara. S naglim otvaranjem leptira za gas, omjer punjenja (omjer volumena zraka koji stvarno ulazi u cilindar i njegovog geometrijskog volumena) približava se 100%, a tlak na kraju takta kompresije doseže maksimum.

U ovom trenutku se pogoršavaju uvjeti za pojavu iskre u svijećama: što je pritisak veći, to je teže probiti iskrište. Istodobno se pojavljuju problemi sa sustavom paljenja: iskra počinje "bježati" duž čađe na elektrodama, duž probušenih vrhova i tako dalje. Kvarovi u zavojnicama paljenja, neprimjetni zbog ujednačenosti praznog hoda, odmah se odaju. Stoga je vrijedno započeti dijagnozu sa sustavom paljenja.

Pregledavamo svijeće i njihove izolatore. Nagar bi trebao biti:

  1. Na motorima s ubrizgavanjem: bijela ili bijela s crveno-smeđim primjesom – posljedica rada na "ekološki prihvatljivim" smjesama.
  2. Na motorima s rasplinjačem: u rasponu crveno-smeđih nijansi.

Same elektrode ne bi trebale imati tragove erozije ili topljenja, strugotine i pukotine na izolatorima su neprihvatljivi.

Inače, prvo isprobajte novi komplet. Ako se automobil i dalje trza kada pritisnete papučicu gasa, nastavljamo provjeru, inače tražimo uzrok kvara svijeća (na primjer, obilne suhe naslage crnog ugljika – očiti problemi s prekomjernim obogaćivanjem smjese).

Na motorima s rasplinjačem i motorima s ubrizgavanjem bez faznog paljenja, zatim provjeravamo visokonaponske žice (u garažnim uvjetima lakše je koristiti novi komplet), razdjelnik (ako postoji), zavojnicu paljenja. Motori s faznim ubrizgavanjem i pojedinačnim indukcijskim zavojnicama u IKZ-u često skrivaju probleme – pukotine u kućištima, prodor vlage u bušotine za svijeće zbog napuklih brtvi.

Postoje iznimke motora kod kojih prisutnost pojedinačnih svitaka paljenja ne znači fazni rad sustava. Riječ je o Renaultovim motorima sa 16 ventila bez faznih senzora: imaju primarne namote zavojnica od 1-4 i 2-3 cilindra spojene u seriju, dvije zavojnice rade istovremeno, a kvar jednog će utjecati na rad drugi.

Kako biste lakše pronašli izvor problema, upotrijebite domaću svjećicu tako da uzmete jeftinu svjećicu i povećate razmak između elektroda nekoliko puta ili uklonite bočnu elektrodu. Na rub svijeće pričvršćujemo komad žice s "krokodilom" na kraju kako bismo osigurali pouzdan kontakt s masom.

kvarovi na sustavu paljenja i provjera svijeće

Ovaj kućni razmak za iskre stavlja veliko opterećenje na sustav paljenja, usporedivo sa stvarnim uvjetima, i može točno ukazati na probleme s visokonaponskim krugom sustava paljenja.

Problemi s karburatorom

U motorima s rasplinjačem normalno stvaranje smjese u trenutku povećanja brzine poremećeno je zbog oštrog pada vakuuma u difuzoru. Stoga je za održavanje performansi potrebno koristiti zasebni sustav koji osigurava obogaćivanje smjese tijekom ponovnog otplinjavanja – pumpu za ubrzavanje. Ako automobil vozi trzavo tijekom ubrzanja, onda pumpa za gas ne radi ispravno.

Razmotrimo njegov rad na primjeru rasplinjača Solex iz VAZ-a s pogonom na prednje kotače.problemi s karburatorom zbog kojih se auto trza

Ekscentrični ekscentrić čvrsto je spojen na os gasa prve komore, pritiskajući polugu pumpe gasa. On pritišće šipku opružne dijafragme. Čim vozač oštro pritisne gas, pritiskom na šipku dijafragme stvara se pritisak ispod nje. U tom slučaju, kuglasti ventil u kanalu koji povezuje šupljinu akceleratorske pumpe s plovnom komorom se zatvara, a tlak goriva otvara drugi ventil u kanalu koji ide do raspršivača. Pod pritiskom se gorivo raspršuje u difuzore, obogaćujući smjesu.

Vrijedi otpustiti plin, jer opruga, gurajući dijafragmu, stvara vakuum u šupljini. Ventil u kanalu raspršivača se zatvara, sprječavajući usisavanje zraka kroz raspršivače. Vakuum otvara donji ventil, dopuštajući pumpi za gas da se napuni benzinom.

Stoga, ako nema normalnog ubrzanja, morate provjeriti dijelove pumpe za ubrzavanje – integritet dijafragme, rad ventila, ispuhati raspršivač. Provjera rada crpke je jednostavna – nakon uklanjanja filtera za zrak, oštro okrećemo sektor plinskog kabela na rasplinjaču. Uz ispravnu pumpu za ubrzavanje, čak bi i mlazovi benzina trebali udarati iz obje prskalice.

Problemi motora s ubrizgavanjem

Način ubrzanja s gledišta "željeza" sustava ubrizgavanja ne razlikuje se od drugog, za razliku od rasplinjača. Zašto se onda auto trza tijekom vožnje?? Nedovoljna je opskrba gorivom, što ECM ne može nadoknaditi povećanjem vremena otvaranja mlaznica.

U načinu ubrzanja trenutna potrošnja goriva skače na maksimum, tako da se otvaraju stvari koje su neprimjetne tijekom ravnomjernog kretanja. Prije svega, potrebno je zamijeniti fini filter goriva ako je već prešao nekoliko tisuća kilometara, te izmjeriti tlak goriva bez okretanja na licu mjesta, ali pod opterećenjem. Ne smije pasti ispod nominalnog za određeni automobil za više od 0,1-0,2 bara.

Mjerač tlaka goriva prikladan je za rad s automobilima opremljenim odvodnom tračnicom: imaju regulator tlaka goriva instaliran na tračnici i kontroliran vakuumom u razdjelniku. Tlak goriva u tračnici jednak je kalibracijskom tlaku u putovnici regulatora plus tlaku u razdjelniku (ako je regulator kalibriran na 3 bara, a tlak u razdjelniku je minus 0,5 bara, tada će manometar pokazati 2,5 bar). Kada pritisnete gas, tlak goriva skače sa smanjenog na normu putovnice. Tlak raste slabo ili uopće ne raste? Pokušajte stisnuti povratni vod: ako pumpa radi, a regulator tlaka krvari, tada tlak raste. Inače će za regulator tlaka zahtijevati zamjenu.

Još nešto korisno za vas:

  • Zašto se automobil povlači pri kretanju pri malim brzinama?
  • Vibracija motora u praznom hodu – otkrivamo moguće uzroke
  • Pogreška P0300. Slučajni prolazi paljenja

Na motorima s bezbroj rampe, modul za benzinske pumpe morat će ukloniti regulator za pristup regulatoru. Istodobno, odmah se provjerava stupanj zagađenja mrežice na ulazu: s vršnom potrošnjom goriva, prljavština već može dati primjetan pad tlaka. Neće biti suvišno i na motorima s odvodnom rampom.

"Monitorsky" može postati posljedica začepljenja mlaznica. Po želji, provjerite njihove stvarne performanse čak i u garaži, prisilno uključite benzinsku pumpu i unoseći 12 volti na priključak mlaznice. Volumen goriva, spojenih u izmjerena jela za minutu, dat će nam željenu figuru. Istodobno provjeravamo i oblik mlaza raspršivača – jasno pokazuje kontaminaciju mlaznica. Ali lakše je kontaktirati postolje.mlaznica za prskanje

Vrijedno je provjeriti rad senzora položaja leptira za gas: promjenom signala iz njega, ECU za ubrizgavanje izračunava dinamiku promjena položaja leptira za gas i, u skladu s njim, ispravlja opskrbu gorivom za pojedinačne karte goriva. Da biste to učinili, koristite voltmetar (po mogućnosti pokazivač, ima puno kraće vrijeme reakcije) ili jeftini dijagnostički adapter kao što je ELM327. Uključujući paljenje, glatko pritisnite gas: DPKV signal u obliku napona na voltmetru ili postotak otvaranja leptira za gas u dijagnostičkom programu trebao bi rasti jednako glatko, bez padova i padova koji ukazuju na kvar senzora.

S osciloskopom je lakše i jasnije. Evo, na primjer, neispravan TPS:

otkrivanje neispravnog TPS-a

Umjesto ravnomjernog povećanja signala, vidimo oštre skokove napona u različitim smjerovima. Ispravno izračunati obogaćivanje smjese za ubrzanje ubrizgavanja ECU s takvim senzorom neće moći. Otuda i kreteni. Štoviše, ako se automobil trzne vruće tijekom ubrzanja, tada se sumnje na TPS čak povećavaju: hladna smjesa je donekle obogaćena, a to izravnava kvarove.

Neispravnosti automatskih mjenjača

Trzaji i trzaji automobila tijekom ubrzanja, ako je opremljen "automatikom", pružaju još jedan predmet za istraživanje. Međutim, neovisna provjera rada tijela ventila ili tarnih spojki više nije na razini garažne dijagnostike.

Ono što ostaje za samoprovjeru u automatskom mjenjaču? Prije svega – razina ulja, hidromehanika je osjetljiva na to. Istodobno, vrijedi uzeti u obzir da se razina u većini kutija mjeri na određenoj temperaturi i da motor radi: provjerite postupak u servisnoj dokumentaciji za vaš automobil.

Osim razine ulja, obratite pozornost i na njegovo stanje. Crnjenje, metalno svjetlucanje, jasan miris paljevine ukazuju na probleme s kutijom, koji će se u budućnosti samo pogoršavati. Vrijedno je odmah kontaktirati stručnjake kako biste imali vremena da se riješite "malo krvi", ako je moguće.