Zašto se auto trza u vožnji

Sadržaj

 1. Utvrđujemo krivca kvara
 2. Kvarovi u sustavu napajanja motora
 3. Neispravan rad sustava paljenja
 4. Kvarovi prijenosa

Situacija kada se automobil počinje kretati neravnomjerno poznata je svakom vozaču. Problem, koji se očituje u trzanju i trzanju, može biti uzrokovan nepravilnim radom raznih automobilskih sustava. Danas ćemo pogledati uobičajene simptome ove "bolesti" i podijeliti preporuke za njihovo uklanjanje.

auto se trza

Dakle, dolazi do kršenja glatkoće vožnje i povezanih trzaja automobila:

 • pri startu;
 • tijekom ubrzanja;
 • pri malim brzinama;
 • kada motor radi pri maksimalnom opterećenju;
 • u prijelaznim načinima;
 • u svim gore navedenim slučajevima.

Utvrđujemo krivca kvara

Auto se može "trzati" u pokretu iz raznih razloga, stoga se trebate pridržavati određenog algoritma za rješavanje problema. Ako nema očitih znakova kvara mjenjača, prije svega provjeravamo sustav napajanja i paljenja.

Kvarovi u sustavu napajanja motora

Neispravnosti u sustavu za pripremu i opskrbu mješavinom goriva ukazuju na trzaje automobila u pokretu. U ovom slučaju, kvar se može manifestirati na različite načine:

 1. Auto se počinje trzati kada snažno pritisnete papučicu gasa. Istodobno, umjesto da dobije zamah, motor radi u trzajima, pa stoga automobil vrlo nevoljko povećava brzinu. U nekoj fazi, trzaji prestaju i motor se "podigne". U drugim slučajevima, pogonska jedinica staje na maksimalno otvorenom gasu ili dolazi do trzaja kada se plin pusti.
 2. Nepravilnost tečaja očituje se neočekivano – kada se automobil kreće konstantnom brzinom, u stabilnom načinu rada.

Kao što možete vidjeti, neravnomjeran rad motora može se pojaviti i s oštrom ili glatkom promjenom brzine radilice u jednom ili drugom smjeru, i pri radu sa stabilnom brzinom. Razlog za ove pojave je banalan nedostatak zapaljive smjese, zbog čega motor jednostavno ne može razviti dovoljno snage da prevlada otpor mjenjača.

Kako bismo uklonili negativne pojave, provjeravamo nekoliko glavnih komponenti elektroenergetskog sustava:

jedan. filtar. Čak i uz dobru pumpu za gorivo i čist dovod goriva, motor će gladovati ako je filtar goriva začepljen prljavštinom. Izlaz je zamijeniti ili očistiti filtarski element – sve ovisi o tome gdje je točno došlo do začepljenja. Činjenica je da automobilski motori imaju nekoliko elemenata za čišćenje ugrađenih u put goriva. Ako imate posla s motorom za ubrizgavanje, onda biste trebali obratiti pažnju na treći filtarski element koji se nalazi iza pumpe za gorivo. Dizajniran za odvajanje najsitnijih čestica, dovoljno se često začepljuje da benzinska pumpa ne može pumpati potrebnu količinu goriva kroz nju. Za automobile s rasplinjačem provjeravamo i treći filter instaliran ispred rasplinjača, i drugi – nalazi se između spremnika goriva i pumpe za gorivo. Ako njihova zamjena nije dala ništa, tada biste trebali provjeriti grubi filtar instaliran na prijemniku goriva. Osim toga, uzrok nedovoljne opskrbe gorivom može biti rešetka koja se nalazi ispred komore za plovak u tijelu rasplinjača.

2. Sklop gasa. Neispravnosti prigušne zaklopke mogu biti uzrokovane trošenjem i oštećenjem njegovih dijelova te onečišćenjem. A ako prvi zahtijeva ozbiljne popravke, onda će u drugom slučaju pomoći jednostavno mehaničko čišćenje elemenata sklopa leptira za gas. Kod motora s unutarnjim izgaranjem s rasplinjačem situacija je složenija, jer morate potpuno rastaviti rasplinjač i očistiti sve kanale, mlaznice, difuzore itd. d.

Čišćenje i provjera gasa

3. Pumpa za gorivo. Kako biste riješili problem s pumpom za gorivo, skinite poklopac, zatim pregledajte membranu i otvor ventila. U većini slučajeva, trzanje automobila tijekom vožnje, povezano sa smanjenjem opskrbe gorivom zbog benzinske pumpe, događa se zbog o-prstena – može biti negdje blizu ventila ili čak odsutan. Da biste vratili rad crpke, zamijenite oštećenu membranu i problematični ventil, a zatim vratite nepropusnost sustava. Osim toga, preporuča se čišćenje mrežice koja se nalazi izravno u kućištu pumpe za gorivo. Što se tiče motora s ubrizgavanjem, njihove pumpe za gorivo imaju električni pogon i nalaze se u spremniku. Stoga provjerite ima li gubitaka u samom vodu za gorivo.

4. Senzori. Budući da je energetski sustav modernog automobila natrpan elektronikom, ne treba izgubiti iz vida neispravnost DMRV-a (senzor protoka zraka), senzora praznog hoda (regulator) (IAC) i položaja leptira za gas (TPPS). Vrlo često se automobil trza samo pri pokretanju – u ovom trenutku senzor položaja leptira za gas signalizira upravljačkoj jedinici motora da poveća dovod goriva. Naravno, u slučaju kvara TPS-a u prijelaznom načinu rada, primijetit će se trzaji i padovi.

Trzaji automobila pri maloj brzini zbog kvara TPS-a

5. cijev goriva. Zbog povećanog (više od 4 atm) ili smanjenog (manje od 2 atm) tlaka u razvodniku goriva, sastav zapaljive smjese mijenja se prema siromašnoj ili obogaćenoj, budući da ECU izračunava dovod goriva za normalne parametre. U tom slučaju stabilan rad motora bit će narušen.

6. zračni kanali. Provjeravamo koliko je čvrsta veza između filtera zraka i prijemnika.

Možete uzeti vremena s provjerom sustava napajanja ako su trzaji počeli odmah nakon točenja goriva. Možda je razlog loše gorivo ili benzin, čiji oktanski broj ne odgovara onom za koji je pogonski agregat automobila dizajniran. U tom slučaju treba ispustiti gorivo niske kvalitete i koristiti benzin kupljen na provjerenoj benzinskoj postaji.

Većina gore navedenih kvarova može se dijagnosticirati pomoću autoskenera. Na primjer, možete koristiti Rokodil ScanX univerzalni uređaj, koji je prikladan za veliku većinu automobila od 1996. godine.

Rokodil ScanX

Skener je u stanju dijagnosticirati greške u svim komponentama i sklopovima automobila. Također, uz njegovu pomoć, u stvarnom vremenu, možete uzeti očitanja sa svih senzora, saznati tlak u razvodniku goriva i podesiti položaj leptira za gas, što će značajno uštedjeti vrijeme na rješavanju problema.

Trzaji i trzaji također se javljaju zbog kvarova u sustavu paljenja. Istodobno, vrlo često neravnomjernu vožnju prati povećanje potrošnje goriva, problem s pokretanjem motora s unutarnjim izgaranjem ili gubitak snage.

Još nešto korisno za vas:

 • Prilikom ubrzavanja automobila pojavili su se trzaji motora: kako pronaći uzrok kvara?
 • Plutajuća brzina na hladnom motoru – uzroci plutajuće brzine na hladnom motoru?
 • Vibracije motora u praznom hodu i u pokretu: zašto se javljaju, zašto se prenose na tijelo i kako se nositi s njima?

Neispravan rad sustava paljenja

Prekidi u radu motora i povezano neravnomjerno kretanje automobila najčešće nastaju zbog nepravovremenog paljenja goriva u cilindrima ili nedovoljno snažne iskre. Prije svega, obratite pozornost na sljedeće točke:

jedan. Učinak svjećica. Po sjeni čađe na njihovom radnom dijelu može se suditi i o ispravnom radu sustava paljenja i o tome kako omjer mješavine zraka i goriva odgovara normi. Na primjer, crna čađa ukazuje na bogatu smjesu ili neuspješno paljenje. Prilikom pokretanja dijagnostike provjerite i podesite razmak između kontakata svjećica, prema zahtjevu proizvođača automobila. Zatim prijeđite na test iskri. Iskra koju stvara svijeća mora biti snažna (kako vozači kažu, "debela"), s plavom ili ljubičastom nijansom. Narančasta boja i stanje filamentne iskre mogu ukazivati ​​i na curenje struje kroz pukotine izolatora i na nedovoljno visok napon svitka paljenja. Ne zaboravite da se problemi sa svijećama mogu pojaviti zbog pretjerano dugog korištenja.

neispravne svjećice jedan su od uzroka trzaja automobila

2. Visokonaponske žice. Potrebno je izvršiti vizualni pregled oštećenja i provjeriti stanje vodiča megoommetrom. Propuštanje struje na površini žice jasno je vidljivo u mraku.

3. Senzori. Ako provjera i zamjena svijeća i žica nije uspjela, onda je uzrok nestabilnog rada senzor položaja bregastog vratila (DPRV). To možete provjeriti konvencionalnim multimetrom – u trenutku kada se metalni predmet približi DPRV magnetu, očitanja uređaja bi se trebala promijeniti. Ponekad kvar senzora kucanja dovodi do prekida, ali to se rijetko događa – najvjerojatnije se automobil jednostavno neće pokrenuti.

Senzor položaja leptira za gas

4. Zavojnice za paljenje. U nedostatku iskre ili slabljenja njegove snage, provjerava se otvoreni krug oba namota i curenje struje u kućište. Potonje se događa s vanjskim oštećenjem, stoga se, prije nastavka mjerenja, zavojnice vizualno pregledavaju.

Kvarovi prijenosa

Trzaji pri pokretanju i trzaji automobila u pokretu mogu se pojaviti zbog kvarova:

 • kvačilo;
 • mehanički ili automatski mjenjači;
 • mjesta pričvršćivanja mjenjača ili pogonske jedinice (lom držača, trošenje nosača itd. d.);
 • habajući dijelovi unutarnjih CV spojeva.

Kao što i sami razumijete, moguće je otkriti istrošenost ili lom dijelova mjenjača ili kvačila tek nakon uklanjanja problematične jedinice i rastavljanja. Što se tiče provjere stanja nosača pogonske jedinice ili dijagnosticiranja CV zgloba, to se može učiniti na rupi za gledanje ili dizalu. Stanje zgloba jednakih kutnih brzina provjerava se okretanjem pogonske osovine u oba smjera pod kutom od 20-40 stupnjeva. Ako u isto vrijeme CV zglob ostane nepomičan, to ukazuje na potrebu njegove zamjene zbog prekomjernog trošenja.

Problemi s nosačima motora i kontrolnim točkama lako se otkrivaju vanjskim pregledom. Da biste to učinili, uzmite dugačak kolač ili nosač i, oslanjajući se na podokvir, podignite jedinicu za napajanje (mjenjač) nekoliko puta pored točke za ugradnju jastuka. U ovom slučaju možete vidjeti čak i malu štetu i praznine. Osim toga, potpora potpore očituje se motorom u motoru – u vrijeme oštrog prešanja jedinice za napajanje na plin će se podići. Takav kvar dovodi do trzaja tijekom postavljene brzine i u procesu kočenja.