Slijed prekida i povezivanje terminala baterije

Sadržaj

  1. Što se može dogoditi ako je baterija netočna i povezati se
  2. Postupak isključivanja i povezivanja
  3. Zaključak

Baterija – sastavni dio svakog modernog automobila. Pokreće motor, pomičući se kroz starter, njeguje elektroniku, omogućavajući vam da spremite njegove postavke, omogućuje rasvjetu s isključenim motorom, obavlja druge važne funkcije.

Mnogi vlasnici automobila ne misle da uklanjanje i ugradnja baterije, na primjer, prilikom zamjene ili punjenja zahtijeva određeni slijed radnji. Inače možete dobiti oštar skok u struju u krugovima, "zatvoriti" elektroniku ili srušiti važne postavke.

Baterija u podzemnom prostoru automobila

Što se može dogoditi ako je baterija netočna i povezati se

U starim modelima automobila bez elektroničke upravljačke jedinice, postupak uklanjanja baterije nije predstavljao problem – bio je dovoljan odvrnuti terminale i ukloniti ih iz kontakata, a prilikom ugradnje slijedite čvrsti priključak za slijetanje. Sada, zbog prisutnosti velikog broja elektroničkih komponenti i sustava u automobilu, ovaj je pristup neprihvatljiv.

Plus i minus terminal baterije

Jedan od glavnih problema je taj što većina elektroničkih uređaja ima RAM -a, gdje se pohranjuju podaci potrebni za njihov rad. Djeluje samo s stalnim napajanjem koje pruža baterija.

Isključivanje baterije iz mreže ON -ploče, mi odbacujemo elektroniku stalne snage, što dovodi do činjenice da su informacije nepovratno izgubljene iz memorije uređaja. Stoga, prije uklanjanja baterije, morate otkriti koje uske grle zahtijevaju stalno napajanje i je li moguće vratiti postavke nakon spajanja baterije. Može se dogoditi da će nakon isključivanja snage sigurnosni sustav blokirati rad motora, nakon čega ćete morati kontaktirati stručnjake, jer neće biti moguće samostalno pokrenuti motor.

Prije isključivanja baterije, morate biti sigurni da je paljenje isključeno. Osim toga, potrebno je voditi računa o isključivanju cijele opreme na ploči, uključujući i onu koja se hrani kontaktima upaljača ili utičnice za cigarete. Ako to nije učinjeno, tada će se prilikom povezivanja i isključivanja između terminala i baterije ispustiti iskra, koji su izvor električnih impulsa preskočiti. Preporučljivo je podići prozore kako ne bi ostali s otvorenim prozorima ako nešto pođe po zlu.

Postupak isključivanja i povezivanja

Kad isključite bateriju, prvo morate oslabiti, a zatim isključiti minus terminal. Tek nakon toga možete oslabiti zatezanje i isključiti plus spremnik baterije. Ako se ne pridržavate ovog pravila i počnete oslabiti i ukloniti terminal plus, a to se radi metalnim alatom, tada ćemo, nakon što je dodirnuti masu, dobiti kratki spoj. To će, s visokim stupnjem vjerojatnosti, oštetiti bateriju. Ali najneugodnija stvar istovremeno je mogući električni udar na kratkom spoju, koji može biti opasno za zdravlje. Iskustvo pokazuje da trenutna čvrstoća doseže vrijednosti u kojima se čelik topi.

Opasnost od bliske mase

Čak i prilikom isključivanja minus terminala, još je bolje izbjegavati dodir alata za masu, jer električna oprema automobila, na primjer, zvučnici, ima kondenzatore. U kontaktu s masom, oni se ispuštaju, što može dovesti do skoka napona.

Uklanjanje minus terminala baterije

Da biste ispravno spojili bateriju u stroju, morate izvesti obrnuti slijed radnji. Prvo, pozitivni terminal se pridružuje i odgađa, a zatim se isti postupak vrši s minus kontaktom. Ako zbunite slijed povezivanja terminala baterija, to može dovesti do kratkog spoja i problema s elektronikom.

Prije započinjanja rada automobila potrebno je provjeriti jesu li terminali čvrsto zategnuti kako bi se osigurao tijesan kontakt. Ako to nije učinjeno, iskre će preskočiti između terminala i baterije, što može oštetiti bočnu elektroniku zbog pojave električnih impulsa.

Zaključak

Uklanjanje i instaliranje baterije modernog automobila neće biti problem, samo trebate pravilno ukloniti terminale, a zatim ih instalirati na svoje mjesto. To se može učiniti ako se pridržavate jednostavnih pravila:

  1. Prije uklanjanja, isključite opremu i spojenu opremu, preporučljivo je pričekati 3-5 minuta, tako da elektronika zadržava važne informacije.
  2. Morate započeti isključivanje s minus terminalom, a tek nakon toga uklonite Plus kontakt.
  3. Prilikom povezivanja prvog stavlja se Plus terminal, nakon čega – minus.
  4. Nakon veze, morate provjeriti gustoću krpe kontakata, tako da tijekom rada električnog sustava između terminala i kontakta baterije, iskre ne klizne.

Usklađenost s ovim pravilima umanjit će oštećenja prilikom isključivanja i nakon toga povezivanje baterije. U ovom se slučaju mogu brzo obnoviti postavke koje se neizbježno okupljaju kad se isključuju. Ako se ne pridržavaju zahtjeva, dovest će do problema, do spaljivanja električnih krugova i skupih popravaka u specijaliziranoj usluzi.