Ocjena ulja za prijenosnike i njihove karakteristike

Sadržaj


  1. Vrste ulja za mjenjače
  2. Moderna klasifikacija
  3. Video: Ulja za mjenjače
  4. Glavne karakteristike ulja za mjenjače
  5. Najbolji predstavnici svoje klase
  6. Motul Gear 300
  7. Castrol Syntrax Universal Plus
  8. Liqui Moly Hochleistungs-Getriebeoil
  9. Mobil Mobilube 1SHC
  10. Video: Koje je ulje mjenjača bolje, test 1

Klasa ulja za mjenjače dugo je bila najkonzervativnija. U mjenjaču ili osovini uvjeti ulja su blaži nego u motoru – nema promjena temperature ili prodora ispušnih plinova. Stoga su ulja za prijenosnike bila mineralna baza s mineralnim aditivima namijenjena zaštiti zupčanika od zavarivanja.

Razna ulja za mjenjače

U Sovjetskom Savezu do pojave sumporiranih ulja za mjenjače došlo je puštanjem u rad tenkova T-34, čiji teško opterećeni prijenosnik jednostavno nije mogao izdržati rad na tadašnjem nigrolu (zapravo, naftni destilat pomiješan sa smolama). Upravo sumpor i fosfor daju mineralnim mjenjačkim uljima tako karakterističan miris.


Vrste ulja za mjenjače

Međutim, prijenosi su se s vremenom mijenjali. Prije svega, pojavili su se sinkronizatori – i njihovi brončani prstenovi u uljima s visokim sadržajem sumpora su uništeni, te je bilo potrebno razviti aditive za ekstremne tlakove.

Raspodjela mase hipoidnih zupčanika (hipiidni mjenjač je kutni mjenjač čije osi pogonskog i gonjenog zupčanika leže u različitim ravninama), u kojem su velika kontaktna opterećenja zahtijevala ulja s ekstremno visokim svojstvima ekstremnog pritiska, zahtijevala je stvaranje posebna klasa ulja za mjenjače. Pooštravanjem ekoloških zahtjeva to je utjecalo i na mjenjače – u arenu su ušla sintetička ulja niske viskoznosti, koja su smanjila mehaničke gubitke u mjenjačima.

Moderna klasifikacija

Što se tiče motornih ulja, za prijenosna ulja prihvaćena klasifikacija su standardi American Petroleum Institute (API).

Ulja grupe GL-1 su maziva za prijenosnike na bazi minerala s laganim opterećenjem s minimalnim paketom aditiva. Niti jedan moderni automobil ne koristi takva ulja. GL-2 ulja bogatija aditivima protiv habanja također su irelevantna za vozače – koriste se u pužnim prijenosnicima male brzine.

Za srednja opterećenja u mjenjačima male brzine namijenjena su ulja grupe GL-3. Ova skupina ulja za mjenjače koristi se u mehaničkim mjenjačima i kosim mjenjačima pogonskih osovina zbog povećanog sadržaja aditiva protiv habanja, ali je relevantna za kamione.

klasifikacija ulja za mjenjače

U mjenjačima osobnih automobila djeluju ulja grupe GL-4, koja sadrže aditive protiv habanja i pjene. Pri velikim brzinama zupčanici mjenjača podižu pjenu, što značajno smanjuje kvalitetu podmazivanja – a na kraju krajeva, mjenjači se podmazuju isključivo prskanjem. U mjenjačima su takva ulja primjenjiva s ograničenjima-oni se izlijevaju samo u spiralno-koničnu prijenosu ili u hipoidu s izuzetno malim pomakom osi.

Namijenjeno je isključivo za hipoidne programe GL-5 ulja. Imaju najveći sadržaj aditiva za borbu protiv ratiđenja i odjeće, a u nekim se slučajevima ulja ove klase ulijevaju u prijenosnike. Međutim, uzmite u obzir da nisu sva tržišta GL-5 kompatibilna sa sinkronizatorima (prije svega, to se odnosi na mineralna ulja). Za jasan pokazatelj mogućnosti rada s sinkroniziranim ručnim mjenjačem, takva su ulja označena kao GL-5+ ili GL-5 SL.

"Izvan standarda" takve oznake kao što su GL-4+ ili GL-4/5, koje se koriste za ulja koja imaju složene pakete kontraktivnih aditiva koji ih omogućuju u hipoidnim prijenosu, ali istovremeno sačuvaju potpunu kompatibilnost s sinkronizirani ručni prijenos. Prije svega, takva su ulja relevantna za vozila s prednjim pogonom, gdje su mjenjač i diferencijal u istom kućištu radilice – u liniji ulja za prijenos Elf i Tranself NFJ, te Tranself NFP označeni su kao GL4+.

Video: Ulja za mjenjače

Glavne karakteristike ulja za mjenjače

Viskoznost ulja za mjenjače klasificira se prema SAE standardu, poznatom iz motornih ulja. Za ulja za prijenosnike, numeričke oznake raspona viskoznosti pomaknute su u odnosu na oznake motornih ulja. Ulje 75W-85 blisko je motornom ulju 0W-30 po viskoznosti pri niskim i visokim temperaturama.

Igranje s viskoznošću ulja u mjenjaču nema ništa manje ograničenja od motornih ulja. Tanje ulje će poboljšati rad mjenjača zimi, dok mjenjač nije zagrijan, ali će istovremeno, u načinu rada, osigurati čvrstoću uljnog filma nižu od potrebne (štedeći resurs na početku kretanje, istovremeno ćemo ga smanjiti nakon zagrijavanja).

Gušće se ulje izlije u istrošene kutije i mjenjače kako bi se prikrio karakteristika zavijanja – ali još je gore raspršivanje i prodire u praznine lošije, što teoretski povećava habanje, sve dok praznine ne postanu dovoljne za ovo ulje. No, budući da se takvim mjerama već pribjegava značajnom trošenju, dolijevanje gušćeg ulja doista je potrebno kako bi se očuvao preostali vijek mjenjača.

dekodiranje ulja za prijenos
Glavna karakteristika ulja za prijenosnike je minimalno opterećenje pri zavarivanju. Ova vrijednost određuje u kojem trenutku će EP aditivi prestati djelovati i počet će lokalizirano pregrijavanje i zavarivanje površina zubaca zupčanika. Određuje se eksperimentalno na posebnom stroju, gdje se opterećeni stožac rotira s naglaskom na nekoliko čeličnih kuglica – kontrolno opterećenje postaje ono kada su kuglice zavarene na konus.

Nestandardni pokazatelji habanja i istrošenosti pokazuju kvalitetu ulja u blagim uvjetima – procjenjuje se opterećenje pri kojem mjenjač još uvijek radi, ali uz uništavanje površina zuba (zapadanje) i promjenu sadržaja željeza a mjeri se obojeni metali u ulju (istrošenost). Prije svega, zanimljivo je trošenje obojenih metala, budući da sinkronizatori imaju manju marginu sigurnosti od zupčanika.

Najbolji predstavnici svoje klase

Za ispravnost usporedbe uzet ćemo za usporedbu moderna ulja za prijenosnike viskoznosti 75W-90 – univerzalna su, imaju i dovoljnu viskoznost pri visokim temperaturama i zadržavaju fluidnost zimi.

Motul Gear 300

Motul-Gear-300

Puna sintetika na bazi estera dizajnirana za velika opterećenja, što je dokazano usklađenošću sa zahtjevima Ministarstva obrane SAD-a (MIL-L-2105D). Klasificiran prema proizvođaču kao GL-4/GL-5. Stvara jak uljni film koji podnosi veća opterećenja od ostalih sintetičkih ulja. To također osigurava jedno od najvećih opterećenja zavarivanja u svojoj klasi. Za snažne automobile Motul Gear 300 će biti najbolji izbor. Također ima izvrsnu niskotemperaturnu fluidnost, što je dobro za Rusiju.

Castrol Syntrax Universal Plus

Castrol Syntrax Universal Plus univerzalno ulje za prijenosnike

Ovo ulje je jeftinije od Motula, ali mu je blizu po zaštiti pri ekstremnim opterećenjima. Istodobno, viskoznost na niskim temperaturama, iako se uklapa u zahtjeve SAE klasifikatora za deklarirane vrijednosti, veća je od one kod francuskog konkurenta, što nije najbolja opcija za oštru zimu. Istodobno, ovo ulje bolje zadržava svoju viskoznost kada se zagrijava, a to dodaje nekoliko kopejki u riznicu resursa prijenosa. Dobar izbor za ekonomičnog vlasnika koji očekuje da će automobilom upravljati dugo vremena.

Liqui Moly Hochleistungs-Getriebeoil

Tradicionalno za tvrtku, mjenjačko ulje ima teško izgovorivo ime, ali zanimljivo je, prije svega, snažnim paketom protiv trenja i stabilnom viskoznošću – ovo ulje može uštedjeti gorivo pri velikoj kilometraži. Grupu API proizvođač definira kao GL-4 + (GL-4 / GL-5) – može se pouzdano uliti u mjenjače na prednjem i stražnjem pogonu. Ulje također ima ZF, Volkswagen i Ford odobrenja.

Mobil Mobilube 1SHC

Mobil-Mobilube-1-SHC
Ulje grupe GL-5 koje kombinira snažan paket aditiva za ekstremne tlakove s nježnim tretmanom sinkronizatora od obojenih željeza. Zanimljivo je vidjeti na naljepnici odobrenje Mercedes-Benza ili Scanie i Yaroslavl Motor Plant za kutije koje rade u kombinaciji s YaMZ dizelima.

Jedna od najviših razina čvrstoće uljnog filma, veliko opterećenje pri zavarivanju i habanje su parametri koji karakteriziraju performanse ulja u teškim uvjetima. U prosječnim uvjetima bit će čak učinkovitiji od Motula, izgubivši od njega kada se zagrije iznad 100 stupnjeva, kada viskozitet naglo padne. Zimi je deblji – u tom pogledu pobjeđuje Castrol.

Video: Koje je ulje mjenjača bolje, test 1