Sustav ubrizgavanja goriva

Sadržaj

  1. Dizajn sustava ubrizgavanja
  2. Kontrola procesa vožnje
  3. jedan. Fazni senzor i naljepnica
  4. 2. Senzor temperature tekućine u sustavu hlađenja
  5. 3. Senzor kisika
  6. Održavanje
  7. Video: Kontrola sustava ubrizgavanja goriva

Suvremeni sustav ubrizgavanja goriva instaliran je na benzinskim i dizelskim motorima, pružajući optimalne uvjete za stvaranje najučinkovitije smjese goriva-zrak. Parametri snage i učinkovitosti motora uglavnom ovise o njemu, tako da raspad sustava dovodi do ozbiljnih problema. Unatoč raznolikosti struktura, ubrizgavanje goriva djeluje prema jedinstvenim načelima.

Sustav ubrizgavanja goriva

Dizajn sustava ubrizgavanja

Benzinski ili dizelsko gorivo isporučuje se u cilindre kroz ubrizgavanje goriva u cilindar i mlaznice za gorivo, od kojih je svaka ugrađena u odgovarajući cjevovod. Ispod je zatvoren odlaskom ventilom koji se preklapa slobodan pristup komori za izgaranje.

Pri spuštanju klipa prema dolje, zbog povećanja volumena komore za izgaranje, formira se vakuum, što dovodi do otvaranja usisnog ventila. Na ovom se kanalu atmosferski zrak usisava kroz cjevovod za usisavanje, prolazeći kroz zračni filter.

Otvaranje usisnog ventilaZrak doseže gas, djelomično preklapajući lumen cjevovoda. Kad se potpuno otvori u cilindar, ulazi najveća količina zraka i goriva, što dovodi do povećanja snage povećanjem brzine motora. Pri blokiranju gasa, protok zraka i, u skladu s tim, gorivo se smanjuje, brzina snage i motora se smanjuje. Prigušivač se kontrolira pritiskom na papučicu gasa. S papučicom koja nije pritisnuta, način rada motora naziva se "praznom hodom" s minimalnom snagom i brzinom motora.

Kad zrak dosegne spoj mlaznice, gorivo se usmjerava kroz njega, koje je pomiješano s zrakom. Kao rezultat toga, gotova smjesa za gorivo ulazi u komoru za izgaranje cilindra, koja se zatim zapali, osiguravajući koristan rad klipa.

Ubrizgavanje goriva zrakom u cilindar

Kontrola procesa vožnje

Da bi se gorivo pravodobno isporučilo i u količinama potrebnim za stvaranje optimalne smjese, potrebna je posebna kontrola sustava ubrizgavanja goriva. U modernim automobilima za to je odgovorna elektronička upravljačka jedinica (ECU).

Da bi naredbu prenio u mlaznicu radi ubrizgavanja goriva, ECU mora dobiti željeni signal iz motora. Prenosi se pomoću odgovarajućih senzora. U raznim se automobilima koriste do desetak senzora za kontrolu rada motora, među kojima se koriste tri glavna, kroz koje se kontrolira elektronička ubrizgavanje goriva:

jedan. Fazni senzor i naljepnica

Fazni senzor ili senzor položaja osovine distribucije plina. Njegov rad je signal za početak postupka ubrizgavanja goriva. Na zupčaniku ili samoj distribucijskoj vali instalirana je naljepnica za postavljanje. Pored nje je fazni senzor. Kad se naljepnica približi senzoru, impuls se prenosi na upravljačku jedinicu, signalizirajući početak takta unosa. ECU predaje zapovjedništvo, a ubrizgavanje goriva u ubrizgavanju goriva otvara se, ubacujući ga u komoru za izgaranje.

Načelo rada faznog senzora

2. Senzor temperature tekućine u sustavu hlađenja

Instaliran je u košulji za hlađenje i na računalo prenosi informacije o temperaturi motora. Ako je motor hladan i nije dobio radnu temperaturu, smjesa je bogatija zbog činjenice da se gorivo ubrizgava duže i da je smjesa obogaćena. Na primjer, benzin se ubrizgava ne 8, već 10 milisekundi.

senzor temperature

3. Senzor kisika

Instaliran u ispušni plinovod ispušnog sustava. Daje signal ako količina goriva prelazi ono što je potrebno za potpuno izgaranje pri maksimalnoj koncentraciji kisika. Zbog toga je upravljačka jedinica smanjila opskrbu gorivom benzina ili dizela, prilagođavajući njegovu potrošnju.

Položaj senzora kisika

Takav sustav omogućuje vam brzo prikupljanje informacija sa senzora, analizu u ECU -u, a zatim podneseni tim optimalnog upravljanja na mlaznicu. Kao rezultat, svaki od načina rada pruža optimalnu energiju s minimalnim troškovima goriva i toksičnosti ispuha. Taktilni taktilni gorivo vrlo je brz proces koji prolazi stotine sekunde.

Rad sustava za kontrolu ubrizgavanja

Održavanje

Kao i bilo koji čvor automobila, sustav za opskrbu gorivom zahtijeva periodično održavanje. Prije svega, ovo je pravovremena zamjena filtra zraka, što se mora učiniti svakih 20-30 tisuća. Km trčanja. Ako filter nije zamijenjen, onda će prašina i sitno smeće izvana ići na cjevovod za gorivo, što će dovesti do začepljenja mlaznica, netočnog izgaranja goriva, preranog habanja motora.

Nakon neuspjeha bilo kojeg od senzora, na nadzornoj ploči će se osvijetliti motor za provjeru ili ček. To znači da je pogreška registrirana u sustavu motora, ali koja će samo elektronička dijagnostika pomoći da saznate. Istodobno, motor će nastaviti raditi na sigurnosnom programu predviđenom u elektroničkoj upravljačkoj jedinici koji u prosjeku čitatelja senzora, koji nije uspio. To možda neće utjecati na način rada motora, a u nekim se slučajevima prenosi u način rada s minimalnom snagom, prikladan samo kako bi se polako došao do stotinu. Ponekad postoje prekidi rada ili neobične boje, intenzivniji ispuh.

Nakon kontaktiranja usluge automobila, potrebno je provoditi računalnu dijagnostiku, što će definitivno otkriti koji od senzora nije uspio. Nakon toga, bit će potrebno popraviti ili zamijeniti, a sustav za ubrizgavanje goriva radit će u normalnom načinu rada, a indikator motora za provjeru prestat će se sunčati s radnim motorom. Jedini senzor, s raščlambom kojim se automobil zaustavlja, a ne započinje – senzor položaja radilice.

Uređaj sustava ubrizgavanja goriva na modernim automobilima ima prilično složen dizajn, koji se kontrolira pomoću digitalnog uređaja. Stoga, u slučaju kršenja prilagodbe ili raspada, potrebno je kontaktirati uslugu automobila. Tamo će majstor, pomoću specijalizirane opreme, otkriti uzroke problema i provoditi profesionalne popravke.

Pravovremeno održavanje, rad motora u regulatornim načinima i upotreba goriva s visokim kvalitetom izbjeći će ozbiljne kvarove i povećati interval između skupih operacija kao zamjena mlaznica za gorivo koje su prilično skupe, posebno kod dizelskih automobila.

Video: Kontrola sustava ubrizgavanja goriva